Ungdomsarbetslösheten ökar snabbt – nya fasta jobb krävs

2009-10-28 15:28:47
Enligt prognoser från Konjunkturinstitutet kommer nä­stan var tredje ungdom att vara arbetslös 2010.

I åldersgruppen 15-24 år var 142 000 personer arbetslösa (24,3 procent) i september i år, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB).
De ungdomar som trots allt lyckats få arbete drabbas ofta av låga lö­ner, osäkra anställningar och deltids- jobb. Hårdast drabbas unga kvinnor.
De över en miljon människor som står utanför arbetsmarknaden utgör en enorm samhällsekonomisk potential – om deras arbetskraft skulle utnyttjas.

– Det måste skapas nya jobb, säger Davis Kaza, Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå, och exemplifierar med den rådande bostadsbristen:
– En undersökning från Boverket visar att 245 000 unga mellan 20 och 27 år behöver egen bostad. Ett behov som väntas stiga när ungdomskullar­na växer under de närmaste åren. Till detta kan man lägga det stora behovet av renoveringar och ombyggnationer, inte minst för att ställa om till ett mer energisnålt samhälle.
– Nästan var tionde byggnadsarbetare går idag arbetslös. Fler nybyggen skulle både minska arbetslöshe- ten och lösa bostadsbristen.
– Men det kapitalistiska systemet visar åter sin oförmåga. För att möjliggöra byggandet av billiga bostäder, och därmed skapa jobb, krävs en ekonomi byggd på socialistiska grunder. Bland annat i form av byggnadssektor och banker i offentlig regi, avslutar Davis Kaza.
Robert Jansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!