Ungern: Krispaket med lönestopp och nedskärningar

2008-11-12 17:05:37
I början av november tvinga­des EU, IMF (Internationella valutafonden) och Världsbanken bevilja Ungern nödlån för att undvika en stats- bankrutt.

Paketet omfattar, enligt Göteborgs-Posten den 4 november, totalt 193 miljarder svenska kronor där IMF står för ungefär två tredjedelar, EU nästan en tredjedel samt en i sammanhanget mindre summa från Världsbanken.
Ungern har en stor utlandsskuld, 662 miljarder kronor, vilket i kombi-nation med ett stort budgetunderskott och dålig tillväxt har gjort lan- det särskilt känsligt för den globala krisens verkningar.
EU och IMF har båda uttalat att räddningspaketet kräver en motprestation från den ungerska regeringens sida.
Med andra ord – nedskärningar inom den offentliga sektorn och lönenedpressningar.
Regeringen har också aviserat försämrade pensioner och löne­stopp i den offentliga sektorn. Dess-utom föreslår man att den trettonde månadslönen, som pensionärer och offentliganställda får i december, tas bort.
För första gången på 20 år kommer detta att betyda direkta lönesänkningar för offentligt anställda.
Offentligfacken har protesterat och utlyst en demonstration den 29 november.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!