Ungern: Strejker mot privatisering

2007-12-19 12:05:54
Den 17 december inledde de ungerska lokförarna en i tid obegränsad strejk mot regeringens planer på att privatisera sjukförsäkringssystemet. Samma dag som lokförarna inledde sin strejk genomförde lärare och anställda inom sjukvården två till sex timmar långa strejkaktioner.

Det är andra gången inom loppet av några veckor som Ungern skakas av en järnvägsstrejk. Den 21 november strejkade lokförarna mot att det statliga järnvägsbolaget vill lägga ner flera järnvägslinjer. Under den dagen gick även bussförare i huvudstaden Budapest ut i strejk.
Ungerns ekonomi är i kris och den ekonomiska tillväxten i år blir den lägsta på 11 år. Landet dras med EU:s största budgetunderskott och inflationen (prisökningarna) ligger på nära 9 procent i årstakt.
Det förklarar varför facken har sagt nej till arbetsgivarnas och regeringens bud om 5- till 7-procentiga lönelyft nästa år.
Ungern styrs av en socialdemokratisk-liberal regering som bedriver en brutal högerpolitik.
Det styrande regeringspartiet – det så kallade socialistpartiet (SZDSZ) – når numera knappt upp till 15 procent i opinionsundersökningarna. I parlamentsvalet 2006 fick partiet drygt 40 procent av rösterna.
Under hösten förra året utbröt demonstrationer och kravaller i Ungern. Det var spontana protester som startade efter att en ljudinspelning, som gjordes vid ett regeringsmöte den 26 maj, läckte ut till media.
På ljudinspelningen kunde man höra landets premiärminister Gyurcsany säga att ”Vi ljög på morgnarna och vi ljög på kvällarna”under valkampanjen.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!