Upp till hbt-kamp

2009-08-12 17:00:11
Under 2008 anmäldes 1 046 hatbrott med homofoba inslag. Det är en ökning med 48 procent jämfört med året innan. 

RFSL, som är den största organisationen för hbt-personer, utsätts ständigt för attacker. 2006 blev RFSL:s lokal i Kristianstad attackerad av nazister som trängde sig in under en fest.
För snart tre veckor sedan blev lokalen i Kristianstad åter vandaliserad.
– Vi kör vidare, så lätt ger vi oss inte, säger föreningens ordförande Andrea Thile till QX.
Men på RFSL-Rådgivningen i Skåne, som tagit fram broschyren, beklagar man att hbt-material delats ut till ”fel personer”.
– Vi hade sänt upp det här materialet till Kristianstad för att delas ut bland bögarna i föreningen. Tyvärr hamnade det totalt fel så det gick riktigt tokigt, säger Tore Runnerstam i QX.
Att be om ursäkt för att man delar ut hbt-material är totalt missriktat och ett bakslag i kampen. Hur mycket material riktat till heterosexuella måste inte hbt-personer ta emot?

Hbt-personer ska inte be om ursäkt för att de finns. Istället behövs massprotester och demonstrationer för att försvara hbt-rättigheter.
RFSL kräver nu ökad bevakning runt sin lokal, men polisen kommer inte att kunna upprätthålla hbt-personers rättigheter, utan det krävs gemensam kamp på lokal nivå, såsom den i Piteå för några år sedan.

När RFSL Nords lokaler i Piteå utsattes för vandalisering och mord­bränder 2005 drog Rättvisepartiet Socialisterna igång bokbord på skolorna, torgmöten och flygbladsutdelnin- gar.
– Metoderna känns igen, och i samband med attackerna hade det spridits nazistpropaganda i stan, förklarade Gustaf Ruthström, RS Piteå.
RFSL anordnade då tillsammans med flera en manifestation som drog 200 personer.

Hatbrotten stannar inte bara vid vandalisering, utan det har även skett misshandel och mord på homosexuella. Sedan 1984 har minst fem homosexuella mördats av politiska skäl, där nynazister varit gärningsmän. Expo har även granskat ett antal fall där motivet inte riktigt kan fastställas, så därför kan mörkertalet vara stort.

Nazister håller inte hemligt att de mer än gärna ger sig på hbt-personer. Nationaldemokraterna i Sverige kallar på sin hemsida Pride- festivalen för "sodomi-paraden". Andra grupper, som Nationell Ungdom och Info-14, hyllar mord på homosexuella öppet och uppmanar sina medlemmar att attackera hbt personer.
Den här uppfattningen finns också hos Sverigedemokraterna. Trots att de försökt städa upp det värsta i sin rasistiska politik för att locka väljare, finns homofobin kvar i deras partiprogram. De skriver på sin hemsida att de motsätter sig "förhärligandet av den homosexuella livsstilen" och att det "skapar osunda referensramar". SD är emot äktenskap och adoptioner för hbt-personer.

Nazisterna har inte blivit fler, men våldsammare. En förklaring kan var att de har fått ett ökat självförtroende, dels av Sverigedemokraternas valframgångar och dels av den ökade rasismen hos de etablerade partierna. Migrationsverket utvisar hbt-personer till Iran, Irak och Sudan där de riskerar dödstraff, med motiveringen att man inte behöver visa sin läggning öppet.
Hbt-kampen måste kopplas ihop med kampen för asyl. För ett stopp på utvisningar av hbt-personer och asylrätt åt alla krävs gemensam kamp.

På 70-talet lyckades
hbt-rörelsen få socialstyrelsen att ta bort homosexualitet från listan över psykiska sjukdomar genom att ockupera ingången till deras lokal.
På samma sätt vinns rättigheter idag genom kamp.
Nazister och rasister är de som hyllar den traditionella kärnfamiljen mest och står för många attacker på hbt-personer, som de anser omkullkastar normerna i samhället. För att bekämpa hatbrott måste hbt-rörelsen bli aktiv i den antirasistiska kampen. Hbt-organisationer såväl som vanligt folk måste protestera mot våldet som nazister och rasister utsätter hbt-personer för.
 Patricia Degerman

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!