Upp till kamp för Haninges kulturpark

2013-08-15 10:48:44


Gamla Folkets hus riskerar nedläggning tillsammans med övrig kultur.

Haninge kommun har med Mark- och exploateringschefen Britta Orring i spetsen beslutat att göra en utredning om utbyggnad av bilvägar och bostäder i det som idag är Haninges Kulturpark.

Utredningen kallas för ”Planuppdrag för förlängning av Stationsvägen och förskola i gamla Folkparkenområdet”. Planerna på att riva stora delar av Haninges kulturliv är häpnadsväckande och visar på vilket kulturförakt som råder inom kommunstyrelsen.
Gamla Folkets hus, som idag ägs av det kommunala fastighetsförvaltningsbolaget ”Tornberget”, byggdes på 1940-talet och hade då vecko-visa aktiviteter och en dansbana intill. Länge användes gamla Folkets hus som biograf.
Ända sedan 1984 har den lokala RoJ-teatern sin hemvist där, till en början med ett rullande rivningskontrakt av Haninge kommun. Målet med RoJ var att så många som möjligt skulle kunna få spela teater. Sedan 1984 har RoJ-teatern satt upp minst en föreställning om året.
I början av 1990-talet hotades Kulturparken än en gång av kommunen som utformade detaljplaner för att bygga industrihotell. Detta startade en opinionsrörelse mot beslutet och för bevarandet av kulturparken.

Efter en lång tid av protester och opinionsbildning fick Roj-teatern och musik- och kulturföreningen Levande zon bli en permanent del av Kulturparken och kommunen ­tvingades backa på detaljplansförslaget. Kommunen konstaterade 1992 att: ”Området innehåller de sista resterna efter Handens gamla centrums bebyggelse. Den är viktig för förståelsen av tätortens omvandling från lokalsamhälle till pendelförort. Områdets kulturhistoriska värde ska ses ur ett lokalt perspektiv”.
Efter utredningen lämnade Haninge kommun in en ansökan om att K-märka Kulturparken, vilket inte godkändes på sista instansen – Haninge kommun. Varför kommunen ändrade sig framgick aldrig. En trolig anledning är att kommunen inte ville skydda kulturparken och helt stänga dörren för att någon gång i framtiden kunna göra stora affärer för kommunens räkning.

– Kulturen är en viktig del i en växande kommun. Haninge är en av få kommuner i Stockholm som saknar någon kulturskola, som ’Vår teater’ eller liknande, även om detta är under uppbyggnad. 
– RoJ har i flera år inte bara haft stora produktioner, utan också barn- och ungdomsgrupper för teater för endast 100 kronor i avgift för ett år, tillskillnad från Kulturskolan som tar 1 000 kronor per termin, säger Ruben Derkert från Rättvisepartiet Socialisterna, som också är medlem i RoJ-teatern.
– Raseras Folkparken raseras också en oas och en mötesplats i Haninge där människor kan träffas, ha roligt och utvecklas och diskutera, säger Ruben Derkert. 
– Det som krävs nu är protester från boende i området, föreningarna och alla andra som berörs så att politikerna pressas i frågan. Om man ser på Kulturparkens historia har den bevarats  just för att människor har protesterat och kämpat för Haninges kulturföreningar och dess bevarande.

RS Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!