Upp till kamp för strejkrätten

2018-03-21 12:20:57


En eventuell inskränkning av strejkrätten kommer bara göra direktörerna nöjda. Upp till kamp!

Ifjol tillsatte regeringen en utredning med uppdrag att se över strejkrätten med hänvisning till ”den allvarliga situationen i Göteborgs hamn” (den S-märkta arbetsmarknadsministern Ylva Johansson i LO:s tidning Arbetet den 22 juni 2017). Men striden i Göteborgs containerhamn, som drivs av det ökända antifackliga bolaget APM Terminals, är ett svepskäl.

Regeringen hade redan innan utredningen tillsattes gett Medlingsinstitutet i uppdrag att kartlägga förekomsten av konflikter där arbetsgivarna var bundna av ett kollektivavtal. Till det ska läggas att Svenskt Näringsliv länge har krävt omfattande inskränkningar i den redan starkt begränsade konflikträtten och regeringen vill även i detta fall stryka ”näringslivet” medhårs.
Utredningen, som var klar den sista maj, jämte uttalanden från exempelvis arbetsmarknadsminister och den enorma hetskampanj som bedrivs mot i synnerhet Hamnarbetarförbundet, är illavarslande tecken om att regeringen vill stifta nya antistrejklagar. Detta har i sin tur fått arbetsgivarna och högeralliansen att trappa upp sina attacker mot facken och strejkrätten.

”Det faktum att en S-ledd regering nu utreder strejkrätten gör det politiskt enklare för en alliansregering att förändra konfliktreglerna”, sa Liberalernas Jan Björklund i en Arbetet-intervju i februari och menade att ”Strejkrätten måste begränsas. Det är hög tid att införa en proportionalitetsprincip”.
Nyligen beslöt bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar, som i högsta grad är skyldig till striden i Göteborgs hamn, att säga upp all samverkan med Hamnarbetarförbundet. Det är en provokation och en slags olagligförklaring av Hamnarbetarförbundet, som är det största facket i många av landets hamnar.

Sveriges Hamnars beslut kommer efter att arbetsgivarna enligt egen utsago den 21 februari ”vunnit en viktig seger mot Hamnarbetarförbundet i Arbetsdomstolen angående fackliga förmåner som enligt lag förutsätter kollektivavtal”.
Som i alla principiella mål dömde Arbetsdomstolen (AD) till arbetsgivarnas förmån. Hamnarbetarförbundet förlorade på alla punkter. AD gav APM Terminals ”rätt”, gamla överenskommelser till trots, när bolaget drog in lönen för Hamn4:ans ordförande som under flera år arbetat heltid på betald facklig tid.
Enligt AD-domen har arbetsgivarna ingen skyldighet att följa arbetsrättsliga lagar, som förtroendemannalagen, om facket saknar kollektivavtal.
Mycket pekar mot att utredningen om strejkrätten följer AD-­domen i spåren. När arbetsgivaren har skrivit under ett rikstäckande kollektivavtal ska fredsplikt råda, oavsett om andra fackförbund också vill skriva avtal på området. Det ger arbetsgivaren ännu större möjligheter att spela ut fackförbund mot varandra. Med en inskränkning av strejkrätten i ryggen kan arbetsgivarna shoppa fackförbund och slå ännu hårdare mot stridbara fack.

RS/Offensiv säger:
• Försvara strejkrätten. Släng utredningen i papperskorgen.
• Stöd Hamnarbetarförbundet.
• Hamnar i kommunal regi – släng ut APM Terminals.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!