Upp till kamp mot nazisternas våldspropaganda i Luleå

2016-03-23 13:36:18

foto: Studenter mot Rasism
Den estetiska gymnasiebyggnaden i Luleå har bland annat utsatts för nazistiskt klotter och hatmeddelanden.

I höstas, när stora mängder människor tvingades att fly för sina liv, kom det första tecknet på en upptrappning av den nazistiska aktiviteten i Luleå. Namnet på den nazistiska våldssekten Nordiska motståndsrörelsens hemsida ”Nordfront.se” sprayades på Luleå tågstations väggar. Nu mobiliserar Studenter mot Rasism (StMR) till motstånd mot nazismen.

Samma propaganda sprayades upp på flera olika ställen och medlemmarna skröt sedan om det på deras hemsida.
Nordiska motståndsrörelsens vandalisering har fortsatt och har nu spridit sig till alla kanter av staden. Deras vandalisering och hatiska propaganda syns från centrala stan, mot andra stadsdelar och fortsätter ut till ytterkanten av staden.

I centrum har de gjort skada runt gymnasiebyn, en plats i centrala Luleå där alla gymnasieskolor ligger. Vid den estetiska byggnaden, där introprogrammet också studerar, klistrar de upp lappar med texter som ”Varning, mångkulturellt område! Beträdes på egen risk!”
På samma byggnad har de målat igen fönster med lim och täckt över dem med nazistiska flygblad.
Nazisterna verkar ha fått någon sorts rutin i deras ”aktivism” då det med jämna mellanrum kommer nya flygblad och klistermärken. Deras klotterpropaganda försvinner snabbt, men de är snabba på att få upp nytt material igen. Det ryktas om att det handlar om nyinflyttande nazister som har satt igång den nazistiska ”rörelsen” på riktigt nu. Detta måste bekämpas.
Nazister har fått ett ökat självförtroende på grund av att S-MP-regeringen har stått för en oemotsvarad inskränkning av asylrätten, tillsammans med en alltmer rasistisk retorik i flera frågor. Allianspartierna, media och hela etablissemanget har också varit pådrivande för detta. Att det rasistiska högerpartiet Sverigedemokraterna görs rumsrena i media och i större utsträckning är ett parti ”som alla andra” är också en allvarlig varning.

Studenter mot Rasism (StMR) slår tillbaka mot rasism och nazism vart än den dyker upp och trycker nu som ett första steg upp egna klistermärken och flygblad för att täcka över deras nazistiska budskap med. Men kampen måste trappas upp. Vi måste visa att vi inte accepterar att de smutskastar staden längre – vi har så mycket mer att ge om vi slår våra kloka huvuden samman och organiserar oss i en gemensam kamp mot alla former av förtryck och dess gemensamma nämnare: Högerpolitiken. Nazisternas våldspropaganda kan aldrig accepteras och vi har fått nog.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!