Upproret kan aldrig dödas

2013-07-12 10:34:17

foto: Carla Orrego Veliz
Muralmålningen till minne av Walter och alla mördade och saknade under Sydamerikas diktaturer.

I Uruguay den 8 juli 1973 gick Walter Medina, 16 år, ut för att på murarna i sitt kvarter skriva Consulta Popular (folkomröstning) i protest mot diktaturen. Han hann inte avsluta texten innan en polis sköt honom med tre skott i ryggen.

Walter Medina var aktiv socialist, tidningsbud, poet och ville bli skådespe­lare. Två veckor efter att militären tagit över makten i ett försök att ­kuva den växande vänstern mördades han obeväpnad några kvarter från sitt hem. Han blev då det andra offret efter kuppen.
För att hedra Walters minne och visa att kulor inte kan besegra den socialistiska rörelsen gör varje år ungdomar i Uruguay en liknande målning som Walter gjorde när han blev mördad.
I år, den 8 juli, på 40-årsdagen av Walters död gjordes för första ­gången en liknande minnesakt i Stockhom vid Cyklopen i Högdalen.
Vänner till Walter, personer som själva har förlorat någon i Sydamerikas militärdiktaturer och andra med ett intresse för den politiska historien hjälptes åt att måla det tio meter långa graffitiplanket.
De tre sista bokstäverna, de som Walter aldrig hann skriva klart, målades i rött.

Medan färgen torkade reciterades dikter av Walter och en tyst minut hölls för alla mördade och saknade under Sydamerikas diktaturer.
Kvällen avslutades med att alla närvarande undertecknade målning­en med sina initialer ­ackompanjerade av de unga musikerna i Cykelsällska­pet.

Nästa år samlas vi åter och gör en ny murmålning, för som Walter skrev i en av sina dikter:
Upproret kan aldrig dödas.

Natalia Medina
brorsdotter till Walter Medina

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!