Upproret växer i hela Mellanöstern

2011-02-23 16:53:35
Mellanöstern och Nordafrika skakas av växan­de massrevolter. Den re- volutionära processen har vunnit kraft och momentum efter att Egyptens Mubarak och Tuni- siens Ben Ali tvingats avgå.

Klockan tickar nu allt snabbare för flera blodsbesudlade envåldshärska­re, som Libyens Gaddafi, Jemens president Ali Ab­dullah Saleh och Bahrains kungafamilj. Hittills har de hatade regimernas våld fått än fler människor att öppet protestera.
I Libyen har protesterna nått landets huvudstad Tripoli och Gaddafi har tappat greppet över landet. När detta skrivs (tisdag kväll den 22 februari) håller nya demonstrationer på att anordnas i Tripoli.
Enligt uppgifter från brittiska BBC kontrolleras Libyens andra stad Ben-ghazi helt och hållet av oppositionen. Det är lugnt i staden med en halv miljon invånare, säkerheten sköts av nybildade folkkommittéer.

Offensiv har träffat Usa-ma al-Fajed. Han flydde från Libyen för två år se­dan och han säger att han flydde för att det varken finns frihet eller demokrati i landet, däremot en en­orm fattigdom och stenhård diktatur. Han är dock övertygad om att Gaddafi kommer att falla.
– Alla är ute och protesterar. Det är inte så många kvinnor ute, men väldigt många ungdomar.
– Den här proteströrelsen har varit på gång länge, men nu fick folket nog. Jag vet att Gaddafi kommer att falla, och folket kommer inte att fly då, för vi vill ju bo i landet!
Han berättar om våldet som Gaddafi plågar landet med. Han säger att militären numera skjuter läkare för att de inte ska kunna hjälpa skadade.
Han menar också att ingen har några illusioner om att USA skulle kunna rädda landet, utan att alla vet att USA bara vill åt ol­jan.
Faller Gaddafi kommer snart andra diktatorer att tvingas bort – inte bara i Mellanöstern och Nordafrika utan också i andra delar av världen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!