Uppsala kommun sa ja till flygplats – protesterna fortsätter

2009-05-26 20:08:57

foto: Per-Åke W
Protest vid kommunfullmäktige

Uppsala kommunfullmäktige säger ja till ny lågprisflygplats fyra kilometer från centrum

På måndag kväll beslutade kommunfullmäktige i Uppsala om sitt remissvar i frågan om etableringen av en lågprisflygplats på Ärna. Ett projekt som miljökontoret i Uppsala starkt avråder ifrån. Även globaliseringsrådet och naturvårdsverket har uttryckt sig emot etableringen.

Ordföranden inledde frågan med en häxjakt på den enda borgerliga ledamoten som var uttalat negativ till flygplatsetableringen och pressade honom att ge upp sin rösträtt och lämna sin plats under debatten. När debatten sedan skulle börja lämnade ett tiotal ledamöter lokalen. Ordföranden som tidigare visat var han står i flygplatsfrågan genom att hindra att den tas upp med motiveringen: ”flygplatsfrågan hör inte hemma i klimatdebatten” verkar inte heller tycka att klimatfrågan hör hemma i flygplatsdebatten. Han tillät alla sorters härskartekniker som hånskratt från politikerna så fort klimatförändringens konsekvenser togs upp, men var väldigt snabb på att tysta åhörarnas applåder efter väl framförda argumentationer.

Röstningen slutade sedan med ett ja till att kommunen ställer sig positiv till flygplatsen med 44 röster mot 37. Om länsstyrelsen ändå följer kommunens beslut kommer det överklagas ända upp till regeringen och Klimax kommer trappa upp kampen för klimatet och fortsätta motarbeta flygplatsen på alla sätt vi kan.

Länkar till intervjuer med klimaxaktivister:

Web-TVintervjuer: http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=77-AV_ID=912186,00.html

http://anytime.tv4.se/webtv/?progId=764867&treeId=1007112&renderingdepartment=2.757

Radiointervju: http://www.sr.se/UPPLAND/nyheter/artikel.asp?artikel=2858077

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!