Uruguay: Högerns kuppförsök mot transpersoner misslyckades

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

I oktober förra året infördes en ny lag i Uruguay som innebär en mängd rättigheter för transpersoner som de tidigare har nekats. Nyligen försökte en högerpolitiker få till en folkomröstning om att avskaffa lagen, då han bland annat ”vill skydda barnen”. Kuppen misslyckades och landets transpersoner får behålla sina mänskliga rättigheter.

Transpersoner är ofta en mycket utsatt grupp som förtrycks, blir utsatta för upprepad diskriminering och våld, och många dör långt i förtid. I Uruguay är medellivslängden för transpersoner under 40 år.
I oktober 2018 infördes en lag som omfattar alla transpersoner och som inkluderar transpersoner i alla samhällsinstanser. Transpersoner har rätt att gå i skolan och att arbeta och söka jobb utan att bli diskriminerade; 1 procent av arbetsplatserna inom offentlig sektor är avsatta specifikt för transpersoner. Detta för att transpersoner tidigare inte har kunnat få jobb på grund av diskriminering.
En sådan lag blir omedelbart ifrågasatt av högern. Högerpartiet Partido Nacional (Nationalpartiet) har starkt motsatt sig lagen, inte minst partiets ledare, Carlos Iafigliola. Han har försökt göra det till sin stridsfråga att avskaffa lagen. 
Han säger själv att det är för barnens skull, då den nuvarande lagen inte kräver vårdnadshavares godkännande för att vissa minderåriga ska kunna påbörja en transitionsprocess. Däremot krävs vårdnadshavares godkännande att göra kirurgiska ingrepp.

Iafigliola ville egentligen framför allt göra sin röst hörd i ett ämne som kan ses som kontroversiellt av många inför presidentvalet den 27 oktober. Målet var en folkomröstning om att upphäva lagen, men för att få igenom det krävdes en ”för-omröstning” där minst 25 procent av de röstberättigade behövde ge sitt stöd åt hans förslag. För att få denna för-omröstning krävdes 70 000 namn i en namninsamling. Detta lyckades de med, men när själva omröstningen skedde den 4 augusti var det enbart runt 8 procent som röstade för förslaget, och då slopades det.
Det blev ingen folkomröstning mot translagen för Iafigliola. Enligt opinionsundersökningar stöder mer än hälften av befolkningen den existerande lagen för trans­personers rättigheter, och lagen är trygg åtminstone inom den närmsta tiden. Frågan kan komma att tas upp igen inför presidentvalet i oktober, och skulle en kandidat från Nationalpartiet vinna finns det risk att trans­personers rättigheter återigen attackeras.
Därför är det viktigt att alla samhällsgrupper som på ett eller annat sätt förtrycks av högern och kapitalismen går samman för att tillsammans bilda en styrka och motvikt mot högerns attacker. När någons rättigheter är hotade är allas rättigheter hotade. Rättigheterna vinns genom kamp och det är genom gemensam kamp som vi behåller dem.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!