USA: 175 000 tågade för jobb, utbildning och rättvisa

2010-10-07 17:18:25
Söndagen den 2 oktober samlades tiotusentals i Washington för att delta i One Nation-demonstrationen för jobb och utbildning. Arrangörerna upp- skattade att över 175 000 deltog.

Demonstrationen anordnades av en bred koalition med över 400 fackföreningar, medborgarrättsgrupper och progressiva organisationer. De flesta av demon- stranterna var från arbetarrörelsen.
Med verkliga arbetslöshetssiffror på väg upp mot 20 procent och nedskärningar i välfär- den, bör denna massprotest välkomnas. Historien visar att vi ba­ra kan få bra jobb och service om vi kämpar för det. Från många av arrangörerna var det dock en frå­ga om att sporra sina gräsrötter till att återigen rösta på demokraterna. ”Idag marscherar vi, imorgon röstar vi”, sa Jesse Jackson ifrån podiet.
Demokraterna kommer inte att erbjuda några lösningar eftersom de är uppköpta av storföretagen. Arbetarrörelsen kan inte vinna den här kampen mot företagens girighet och ekonomisk kris om vi fortsätter att kämpa med ena handen bakbunden av demokraterna.
Jesse Lessinger
Socialist Alternative
(CWI i USA)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!