USA: Bilfacket sviker arbetarna

2007-12-19 11:25:07
GM, Chrysler och Ford, de tre stora amerikanska biltillverkarna, är fast i en djup överkapacitetskris. Produktionen ökar, men det konsumeras mindre. För att kunna öka sina vinster krävde de åtgärder som skulle innebära dramatiska försämringar av arbetarnas förmåner, och fackledningen för United Auto Workers, UAW, gjorde som arbetsgivarna ville.

UAW-byråkratin har i en serie noggrant sammansatta kontrakt genomfört ett historiskt förräderi mot arbetarna.
Det nya avtal som UAW slutit med biljättarna är en skandal och kommer att ha en brutal effekt på tiotusentals arbetare och de samhällen de bor i. Detroitområdet, där många bilfabriker finns, lider redan av den högsta arbetslösheten i landet. Avtalen innehåller inga garantier mot nya vågor av avskedanden, och bara några dagar efter godkännandet av kontrakten meddelade Chrysler att 11 000 jobb ska bort.
Avtalen öppnar upp för två lönenivåer. För att sjukvårds- och pensionsförmåner för dem som är medlemmar sedan länge ska kunna räddas, attackerar man nyanställda. Ingångslönen sänks till 14 dollar i timmen (1 dollar = 6,51 SEK) från tidigare 28 dollar i timmen, det vill säga en halvering.

Lönegapen ökar

Till tidningen Automotive News har GM uppgett att en nyanställd efter en tid med lärlingslön kommer att tjäna 25,61 dollar i timmen – inklusive sjukvård och pension! Gapet upp till de gamla arbetarnas lönenivå blir enormt, då de tjänar 78,21 dollar i timmen, med full pensions- och sjukvårdsersättning.
De nya avtalen splittrar när arbetarna istället borde kämpa gemensamt för att försvara allas löner och arbetsvillkor. Biljättarna har gjort stora vinster, så det saknas inte pengar.
Företagens sjukvårds- och pensionsåtaganden läggs nu på en särskild fond kallad ”Voluntary Employee Beneficiary Associations”, VEBA. Dessa fonder kommer att vara styrda av UAW-byråkratin.
De åtaganden som företagen har gentemot sina anställda står de bara för delvis och man har bara betalat en del av de tiotals miljarder dollar man är skyldig sina pensionärer.
Den stora frågan är alltså: hur ska dessa fonder finansieras för att säkra sjukförsäkring och pensioner?
Ford gav till exempel UAW aktier i företaget. Resten av pengarna ska samlas ihop genom investeringar i VEBA. På 1990-talet sattes sådana här fonder upp på Detroit Diesel och Caterpillar och där har pengarna i fonderna tagit slut, och pensionärerna måste klara sig själva.
Detta förvandlar facket till en stor sjukvårdsförsörjare som, liksom andra försäkringsbolag, kommer att jobba för att skapa vinster, pengar som kommer att tas från deras egna medlemmars förmåner. När Ford har betalat med aktier knyts UAW:s ekonomi till Fords profiter, det vill säga fackets ekonomi knyts till fler nedskärningar av arbetstillfällen och attacker på arbetarnas förmåner, något som knappast kommer att leda till att fackledningen tar strid mot försämringar för sina medlemmar.

Hinder för kamp

Fords ledning säger i en kommentar att de nya avtalen kommer att sudda ut den fördel som utländska biltillverkare, såsom Toyota, Honda och Nissan, har haft genom att anlägga fabriker i USA:s sydstater med lägre löner och ersättningar än på hemmaplan (Göteborgs-Posten den 14 november).
Den fackliga organisationsgraden vid dessa bilfabriker i söder är låg. En facklig organiseringsdrive för att dra med även dessa arbetare är ett måste för att få till stånd en gemensam kamp för bättre villkor, oavsett vilket företag man jobbar för. Det skulle förhindra att företagen lönedumpar i syfte att konkurrera med andra företag.
När ett sådant här förräderi mot arbetarna röstas igenom, varför skulle då dessa arbetare vilja gå med i facket? Så länge som UAW accepterar den kapitalistiska marknadens logik så är bilarbetarna försvarslösa.
USA är det rikaste landet i världen och pengar finns för att tillgodose allas behov, trots det så försämras arbetares villkor. När GM, Chrysler och Ford inte anser sig ha råd med anständiga löner och villkor för arbetarna, måste man kräva att dessa företag blir offentlig egendom under arbetarnas demokratiska kontroll och styre.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!