USA bombövade för profiter

2010-08-11 17:17:11
Under lördagens demonstration i Luleå mot USA:s krigshökar som övar bombfällning i Norrbotten deltog cirka 80 personer. Talkörer som ”Obamas banditer bombar för profiter” och ”Ner med USA-im- perialismen” ropades i den livliga demonstrationen.

Före och efter demonstrationståget vandrade genom staden hölls tal från olika organisationer som är med i nätverket Nato ut ur Sverige.
– Den svenska regeringen vill att de svenska trupperna ska stanna i Af­ghanistan under hela nästa mandatperiod, trots 9 år av misslyckande, sa Hanna Goding från Ung Vänster, som bland annat tog upp att 359 civi­la afghaner dödades under år 2009 av det amerikanska flygvapnet.
Jan Englund från Kommunistiska Partiet förklarade vilka partier det är som har godkänt övningen:
– Det gamla högerpartiet Moderaterna, bombhögern i Folkpartiet, de kristna fundamentalisterna i KD och det antifackliga ”Stureplanscentern”. Till er som tycker det är okej att tjäna pengar på andra människors lidande har jag bara en sak att säga: Skäms, ta mig fan!

Johanna Evans från Rättviseparti­et Socialisterna kritiserade krigshökar-na i regeringen, men också oppositio- nen:
– Vad är alternativet? Socialdemokraterna vill fortsätta kriget i Afghani­stan, åtminstone till år 2014. I de röd- grönas försvarspolitiska plattform vill man fortsätta samarbetet med Nato och enligt plattformen är man inte emot Natoövningar på svensk mark, så länge de är kopplade till FN. Men med eller utan FN:s stöd – krig kan aldrig betyda något annat än terror och död.
Johanna avslutade sitt tal med att förklara att för att människors och klimatets behov ska vara det avgöran­de istället för vinst och för att internationell solidaritet ska bli verklighet, så är en socialistisk värld nödvändig.
 
Den enda kraft vi kan lita på är kampen underifrån.
Det som krävs för att få stopp på bombövningar och krig är en massrörelse av arbetare, ungdomar, fattiga, pensionärer i Norrbotten, Sverige och världen.

Sara Lindelöf

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!