USA: Bygg en massrörelse mot rasism och klassförtryck

2016-07-13 12:10:36

foto: Alisdare Hickson / Flickr CC
Svaret mot rasism och polisens dödsvåld måste vara en enad kamprörelse.

I USA fortsätter demonstrationerna mot rasism och polisvåldet. Högerpolitiker och myndigheter har hittills misslyckats med att stoppa protesterna med hänvisning till de brutala polismorden i Dallas den 7 juli då fem poliser sköts ihjäl av ensam gärningsman.

Gärningsmannens terror i Dallas riskerar också att allvarligt skada den uppåtstigande proteströrelsen mot rasistiskt våld, fattigdom och förtryck samt spela reaktionen i händerna. Ifjol dödades 1 134 unga svarta män av poliser i USA.  Hittills i år  har 136 afroamerikaner dödats av poliser. De senaste offren för det dödliga polisvåldet var Alton Sterling som sköts till döds av polis när han sålde cd-skivor utanför en butik och Philando Castile som blev ihjälskjuten i sin bil när han skulle dra fram plånbok och visa id/körkort.
Trots de många demonstrationer som har genomförts mot rasism och polisvåld de senaste dagarna (8-11 juli) finns det en fara för att kamprörelsen förlorar kraft när media, myndigheterna och de styrande ger protesterna skulden för vad som hände i Dallas. ”Black Lives Matter är ansvarig och demonstranterna är fega hycklare”, löd den republikanske viceguvernören Dan Perkins ögonblickliga kommentar.

Samtidigt med att hetskampanjen mot Black Lives Matter når nya bottennivåer skärps repressionen. Lördagen den 9  juli arresterades över 200 demonstranter i de båda städerna Baton Rouge, Louisiana och St. Paul, Minnesota.
”När maskerade kravallpoliser  först gick till angrepp mot demonstranter i Baton Rouge och sedan följde upp med massarresteringar var det som om en scen från Ferguson för två år sedan”, skrev Washington Post den 11 juli.
Efter att polisen i Saint Louis-­förorten Ferguson, Missouri hade skjutit ihjäl den afroamerikanske tonåringen Michael Brown i augusti 2014 följde flera veckor av protester i Ferguson och andra städer. Polisen svarade demonstrationerna med arresteringar, tårgas, gummikulor och i Ferguson infördes ett de facto undantagstillstånd. Den vite polismannen som avlossade dödskotten gick dock fri.

”För att vinna segrar mot rasism och fattigdom behöver vi massdemonstrationer med hundratusentals på gatorna. De fackliga ledarna som har nöjt sig med att i ord ge sitt stöd till Black Lives Matter bör mobilisera fackets medlemmar till protesterna”, skriver Eljeer Hawkins från Socialist Alternatives (CWI:s sympatisörer i USA) den 8 juli och uppmanar till kraftfulla samordnade kampanjer för att göra ”protesterna utanför Demokraternas och Republikanernas konvent till massaktioner.”

Artikeln, som kan läsas i sin helhet på www.socialistalternative.org, avslutas med:
”Vårt svar måste bli en enad kamprörelse som med fredliga massprotester, civil olydnad, walk-outs och strejker tar kamp mot rasism och klassförtryck. Samordnade mobiliserinskampanjer krävs för att göra protesterna vid konventen till massiva manifestationer mot polisövergrepp, våld, den rasistiska ’rättsordningen’, växande ojämlikhet och den politiska dagordning som Wall Street sätter och som de båda partierna genomför.
Inför det stundande presidentvalet i november behöver vi ställa in siktet på att organisera jättemarscher och  ockupationer, likt Occupy Wall Street, i Washington D.C. för att ge ökad tyngd till kravet på rättvisa för Alton, Philando och alla som har fallit offer för den statligt sanktionerade terrorn.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!