
Vid USA:s invasion av Afghanistan anklagades talibanerna för utbredd opiumodling. Sanningen var att talibanerna förbjöd opiumodling – redan år 2000. Men år 2006 producerade Afghanistan 6100 ton opium – 92 procent av världsproduktionen. Detta är en femdubbling sedan 2001!
Presidenten
Några av Afghanistans största drogbaroner är högt uppsatta medlemmar av Afghanistans parlament, och står även nära presidenten Hamid Karzai själv. Opiumhandeln är värd runt 3,1 miljarder dollar – vilket är mer än en tredjedel av Afghanistans totala ekonomi.Mindre än en fjärdedel av detta går till fattigbönderna. Pengarna från droghandeln syns istället tydligt runt om i huvudstaden Kabul i form av ökad import av lyxvaror och genom fler moderna byggnader. Slutsatsen är att USA stödjer en regering som är beroende av och, i vissa fall, till och med består av drogbaroner.
Även om polisen i Afghanistan skickas att förstöra flera tusen kvadratmeter vallmoodlingar, så är det inte alltid det fungerar på det sättet. Poliserna blir ofta mutade av drogbaronerna.
”Vi har ett farligt jobb att göra och vi får 70 dollar i månadslön”, sade en av poliserna till tidningen The Economist, ”om vi blir dödade så kommer våra familjer inte ha några pengar. Vi måste helt enkelt få pengar medan vi kan.”
Överleva
Frågan är hur de afghanska bönderna ska kunna överleva utan att behöva odla vallmo när det är så att en vallmoodlare tjänar 8 eller 9 gånger så mycket som en vanlig veteodlare. En del av svaret måste bygga på de afghanska bönderna. Behovet av en jordreform är akut i Afghanistan. Med en sådan som grund skulle ett demokratiskt beslut om att avskaffa opiumodlingen kunna fattas.I en socialistisk värld, som inte styrs av de multinationella företagens vinstintressen och imperialismens krig, skulle det också finnas möjligheter att satsa resurser på att utveckla annan jordbruksproduktion i Afghanistan.
Linnea Jonasson