”Utan att kämpa är vi förlorade”

2012-05-10 13:37:54
De nedläggningshotade Läkerolarbetarna vid Gävles mest anrika fabrik tar på Kristi Himmelfärdsdagen den 17 maj sin strid till Stockholm, med en tvåtimmars bussresa.

Sedan chockbeskedet den 8 mars vägrar de att finna sig i sitt öde.
– Det är inte den enda eller första fabriken som stängs, men det här måste vara en väckar­klocka för arbetarrörelsen. Om vi inte engagerar oss nu är vi ­förlorade, säger huvudskyddsombudet Mario Izquierdo.
Väl i Stockholm ska de, med stöd av Läkerolarbetarnas vänner och Nätverket Välfärd utan vinst, tåga från Sergels torg till riskkapitalisterna i Nordic Capital, som är registrerade i skatteparadiset på kanalön Jersey men har sitt huvudkontor vid Stureplan.
Nordic Capital, som tillsammans med ett annat riskkapitalbolag, CVC Partners, var ägare till Läkerol­fabriken och en rad andra företag in­om godiskoncernen Leaf, gjorde i december ett stort klipp på att sälja Leaf till godiskoncernen Cloetta.

Nya börsnoterade Cloetta, med Nordic Capital kvar som en av huvudägarna, meddelade därefter den 8 mars att man planerar att lägga ned tre fabriker, för att betala köpet och öka vinsten än mer på arbetarnas bekostnad.
Detta ska ske genom att flytta produktionen av Ahlgrens bilar till Ljungsbro och av Läkeroltabletterna till Levice i Slovakien, där lönerna är fyra gånger lägre. Något som skulle göra 114 arbe­tare och 38 tjänstemän i Gävle arbetslösa. Känslan av maktlöshet förbyttes i helig ilska när ­företaget på skärtorsdagen portade Livs-klubbens ordförande Wellington Ikuobase, sedan de påstått att han hotat en medarbetare. Sedan den strejken, som gav Ikuobase passerkortet tillbaka, har ­kampen förts.
Demonstrationen i Stockholm kommer att rikta strålkastarna på obehagliga fakta, som att:
  • Sjätte AP-fonden, som bildats av löntagarfondernas pengar och som har investerat tungt i Nordic Capital, har blivit en bricka i ett spel där riskkapitalet spelar monopol på arbetarnas bekostnad.
  • Riskkapitalisterna utnyttjar statligt stöd och eventuellt även EU-stöd till att flytta produktion till låglöneländer som Slovakien och därmed spela ut arbetare mot arbetare.
Nätverket Välfärd utan vinst mobiliserar när detta skrivs för fullt för demonstrationen.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!