Utebliven lönesatsning upprör kommunalare i Sundsvall

2016-09-14 13:38:15
Det som har väckt irritation bland kommunalare och skötare i Sundsvall är att arbetsgivaren, Västernorrlands läns landsting, inte har velat räkna in flera yrkesgrupper i den extra lönesatsningen på undersköterskor som förhandlades fram centralt. Detta trots att de har omvårdnadsprogrammets utbildning. 
Det gäller till exempel skötare och behandlingsassistenter som jag själv jobbar sida vid sida med dagligen.

Enligt avtalet får de i snitt 520 kronor i löneökning, men den extra satsningen på 500 kronor som skulle gå till undersköterskor missar de om arbetsgivarens tolkning får gälla. Inom psykiatrin kallas undersköterskor helt enkelt för skötare. De har i regel räknats in i samma kategori som undersköterskor och därför har de lokala förhandlingarnas utfall väckt förvåning. 

Extra irriterande är det för de inom psykiatrin som tidigare jobbade i somatiska vården med titeln undersköterska, men som på grund av nedskärningar för några år sedan blev omplacerade till psykiatrin. Dessa heter nu skötare och blir därmed utan pengarna!

Oavsett titel är detta en löjligt snål tolkning som arbetsgivaren har gjort.

Det är tre landsting i landet som har gjort denna tolkning av avtalet. 

Bland flera kommunalare hör jag också en kritik mot att Kommunal vid förhandlingarna har låtit ett sådant ”kryphål” finnas kvar för arbetsgivaren.

Kommunalsektionen har skrivit ett brev till ansvariga politiker.
Kommunalare på min arbetsplats har också gått runt med en namninsamling i protest mot detta som nu lämnats in till politikerna. Självklart skrev jag och mina sjuksköterskekollegor på denna. 

Om inget händer behövs en diskussion om hårdare protester. 

Även den lönesatsning som går till undersköterskorna var för blygsam, men nu får flera grupper inte ens den. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!