Uttalande för fackmöten och arbetsplatser

2006-11-15 14:45:53
Rör inte vår a-kassa
LO och TCO måste samla till massiva och landsomfattande protestaktioner
Till LO, TCO och hela fackföreningsrörelsen
Till arbetsmarknadsministern för kännedom

Den nya högerregeringen riktar ett dråpslag mot a-kassan som får svåra konsekvenser för alla medlemmar och fackens framtid. Genom sänkta ersättningsnivåer, höjda avgifter med upp till 300 kronor och slopad avdragsrätt för fackföreningsavgiften och a-kassan vill regeringen dumpa lönerna, försvåra våra möjligheter att organisera oss fackligt och minska vårt inflytande på arbetsmarknaden.

Samtidigt som regeringen sänker skatten för de rika med tiotusentals kronor ska de arbetslösa kunna tvingas att ta jobb som ligger 10 procent under den nya lägsta ersättningsnivån i a-kassan. Då startar en lönedumpning som underminerar våra kollektivavtal och skapar en låglönemarknad.
Vi uppmanar därför alla fackförbund, avdelningar, klubbar och sektioner inom LO och TCO att snarast samla hela fackföreningsrörelsen till massiva protestaktioner mot regeringens försämring av a-kassan och förberedelser för strid i avtalsrörelsen.

Vi föreslår:
  • Att vår fackförening omedelbart ska ta intiativ till en kampanj för lokala tvärfackliga demonstrationer och andra protestaktioner som ska pågå fram till riksdagsbeslutet den 20 december.
  • Att LO och TCO ska utlysa en landsomfattande protestdag med politisk strejk och massdemonstrationer den 14 december – ett datum då LO ska genomföra en manifestation i Stockholm.
  • Att vi i avtalsrörelsen ska vara beredda till strejk för våra krav på rejäla lönelyft och kraftiga förbättringar av lägstalöner och kvinnolöner.
Ladda ner uppropet här: www.socialisterna.org
Skriv under på arbetsplatsen, som enskilda eller fackklubb. Skicka till fackledningen, LO, TCO och SACO.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!