Utvisa inte Saron!

2014-10-08 13:50:42


Stefan Lundqvist.

Vi var alla imponerade av rösten, sången och rytmen den där lördagen i början av maj. Det var en antirasistisk heldag på rockklubben Pipeline i Sundsvall, och på scenen stod Saron, en så kallad ”ensamkommande” 17-åring med ”a golden voice”.

Hon framförde soul och dancehall tillsammans med sina kamrater i Asylkommittén och jag ”tappade hakan”. Det var en ”power” med glöd, värme och glädje till skillnad från den iskalla ”power” som staten sedan många år riktar mot flyktingar. 

Varje asylskäl nagelfars med lupp där det inte tycks vara behovet av skydd och barns bästa som är nummer 1, utan snarare att misstänkliggöra och söka grunder till att avslå och utvisa. 

Saron flydde från Etiopien som fjortonåring 2011. Pappa har hon aldrig träffat och sju år gammal blev hon föräldralös sedan hennes mamma dött i en svår sjukdom. En väninna till mamman tog hand om Saron. 

Som tonåring riskerade hon att bli ivägskickad till föräldrarnas ursprungsland, diktaturen Eritrea, där militärtjänstgöring väntade. Väninnan sålde därför mammans ägodelar och möjliggjorde en flykt till Sverige. Saron har fått avslag om permanent uppehållstillstånd (PUT) och riskerar nu när hon har fyllt 18 år att avvisas till Etiopien. 

Jag blev inte förvånad när hon kvalificerade sig till TV 4:s Idol, desto mer besviken blev jag när hon åkte ur tävlingen. Det kunde ha blivit en upprepning av fjolårets Idol, men med mycket mer allvar i potten. Då kämpade vinnaren, fotbollsspelaren Kevin Walker, samtidigt för ”ett uppehållstillstånd” för Gif Sundsvall till allsvenskan. Nu skulle Sarons kamp för att få stanna både i Idol och Sverige fått miljonpublik och höjt medvetenheten om dagens tunna och omänskliga asylrätt. Nu blev det inte så fullt ut. 

Men Saron kämpar vidare på sina två ”front lines”!  IN: Ny ansökan om PUT!  UT: Singelsläpp med den talande titeln ”STRONG LIKE A LION” (Köp! Lyssna på Spotify!). 

PS

Det Nätverk Timrå (NT) som jag tidigare skrev om i min skarprättarkrönika (rubricerad ”Min (S)karprättare blir själv utesluten”, Offensiv # 1 114, den 27 augusti  2014) fick 844 röster och tre mandat. Nätverk Timrå grundar sig på ett ”Skoluppror” för större satsningar på skolan men också på person- och maktstrider inom S i Timrå, som backade med fem mandat till 20 mandat, även om partiets röstetal ökade jämfört med valet 2010.

NT fick fler röster än V, men båda fick tre mandat vardera. DS ■