Utvisning till Afghanistan stoppad

2012-08-10 17:57:27

foto: Hanna Tellholt
Utvisningen av Farhad Hajizada stoppades då piloten vägrade lyfta planet.

Farhad Hajizada är trött och utpumpad. Jag träffar honom på förvaret i Kållered efter en dag med scener och händelser som närmast skulle kunna beskrivas som surrealistiska.

När Farhad vaknade måndagen den 6 augusti skulle han bli utvisad. I dagar hade man sagt till honom att ”på måndag skall du bli utvisad.” Farhad har varje gång sagt att han inte vill.
Han har mått så dåligt den senaste tiden att han inte kunnat äta och dricka, och han har fått olika mediciner för att lindra plågorna. Så kom till slut tre civilklädda poliser till hans rum och satte på honom handfängsel. De förde honom till Landvetter, för att sätta honom på ett plan till München för att sen flygas till New Delhi och till sist till Kabul.
Utanför förvaret i Kållered väntade medlemmar ur Rättvisepartiet Socialisterna, Asylrörelsen och Afghanska föreningen i Borås. Två bilar ställdes upp i ett försök att bilda blockad och de demonstrerande stod i grupp vid sidan av bilarna. Den bil som poliserna körde Farhad i körde med då med full fart in i gruppen demonstranter, så att Stefan Berg knuffades upp på huven där han fick klamra sig fast för livet i fem kilometer.

Den civila bilen fortsätte med Farhad Hajizada till Landvetter. På Landvetter fördes Farhad ut till det väntande planet och då bilen stannade vid flygplanet ute på landningsbanan bröt Farhad fullständigt ihop under stressen och den traumatiserande situationen.
För drygt två år sedan, i Afghanistan, blev Farhad bortförd i en bil av tre personer i civila kläder, dock kände Farhad igen en av personerna som en myndighetsperson. Den gången blev han torterad, han blev skuren i ryggen med kniv och det är med synbarligen svår ångest som Farhad försöker berätta om det övergreppet. Farhad har som en följd av detta övergrepp hela ryggen full av stora, synliga ärr från knivskador.
Den gången trodde Farhad att han skulle dö och den här gången blev situationen, med tre poliser som höll fast honom med våld, en alltför stark påminnelse om det som tidigare hänt. Han fick kraftig panikångest, fick svårt att andas, musklerna krampade, han beskrev att han inte kunde styra sin kropp längre och Farhad trodde än en gång att han skulle dö. I det läget bedömde piloten att Farhad var i för dåligt skick för att bli avvisad.

Polisen körde honom därför tillbaka till förvaret i Kållered och under återresan sade poliserna till honom att han inte skulle tro att han kom undan någon utvisning. De sa att de skulle hyra ett särskilt plan just för honom, det skulle kosta en miljon kronor. De sade att alla som gjorde som han och höll på och bråkade blev utvisade ändå till sist.
Utvisningen av Farhad Hajizada har tillfälligt stoppats, och nu fortsätter Asylrörelsen kampen för att han ska få asyl.

Hanna Tellholt

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!