Utvisning till Sudan stoppades

2008-12-03 17:08:23
I lördag förra veckan avbröts en utvisning till Sudan efter protester och efter att flyg­platspolisen på Landvetter kört på Elamin Bashir. Elamin var en av de åtta sudaneser som hungerstrejkade för sin rätt till asyl i Göteborg för nå­gra år sedan.

Sex av de åtta asylsökande sudaneserna har fått uppehållstillstånd, men Elamin som organiserat hungerstrejken och protester mot den sudanesis­ka diktaturen fick avslag.
In i det sista väntade de med att berätta för honom när utvisningen skulle ske av rädsla för protester. Klockan 05.00 väcktes han på lördagen den 22 november och kl 05.30 skulle han förflyttas till Landvetter flygplats. RS-medlemmar och Ingen människa är Illegal tillsammans med övriga inom Asylrörelsen 2008 tog sig då till flygplatsen och höll en protest med 30-talet deltagare. Aktivisterna fällde ut en 10-metersbanderoll med texten ”Stoppa deportationer­na”, informerade passagerare och piloten om att en man på flyget kom- mer att utvisas mot en trolig död alternativt tortyr i hemlandet Sudan och uppmanade dem att säga ifrån.
På vägen från gaten och in i flyget lyckades Elamin slita sig och springa ifrån sina övervakare, men stoppades brutalt genom att bli nermejad av en tjänstebil tillhörande flygplatsens säkerhetspersonal.
Trots Elamins skador och chocktillstånd försökte polisen  handgripligen tvinga in honom på flygplanet. Men piloten vägrade att flyga planet.
Detta måste delvis tillskrivas demonstrationen som hölls på terminalen som upplyste piloten om hans rätt att vägra lyfta om Elamin vägrade. Utvisningsbeslutet upphävdes och polisen körde Elamin tillbaka till förvaret i Kållered, men personalen an­såg  där att han var för skadad och körde honom till sjukhuset.

På söndagen preskriberades hans fall och på tisdagen lämnades en ny asylansökan till migrationsverket in.
Detta var, trots det olyckliga i att Elamin blev påkörd, en i raden av framgångsrika aktioner mot försöken att utvisa flyktingar till tortyr, förföljelse och mord.
Bara i år har fem utvisningar stoppats i Göteborg.

Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!