Utvisningarna av irakier står fast

2008-01-16 11:48:42
Migrationsverket utvisar flyktingar till Irak med motiveringen att det inte finns någon väpnad konflikt där. Samtidigt avråder UD svenskar att åka till Irak och sänder heller inte diplomater dit.

Alla svenskar som finns i Irak uppmanas att lämna landet. Dagligen kommer nya rapporter om de ökade oroligheterna och dödssiffrorna bara ökar. Det dör i snitt 100 personer varje dag.
Under 2007 dog någonstans mellan 22 586 och 24 159 civila i Irak, där närmare 90 000 civila har dött sedan USA:s invasion den 20 mars år 2003, enligt Iraq Body Count.
Den väpnade konflikten som Migrationsverket blundar för, har lett till en humanitär katastrof, 70 procent saknar rent vatten, 15 procent saknar mat på bordet, 28 procent av de irakiska barnen är undernärda, halva befolkningen är arbetslös, hjälporganisationer flyr landet, precis som en tredjedel av landets läkare har gjort.
Sangar ”Ali” Hamad utvisades i höstas till Kurdistan, norra Irak. Trots sex år i Sverige och att Turkiet hotade med en invasion av Kurdistan, tvekade inte Migrationsverket. Snarare skyndade det på utvisningsprocessen. Det tog Ali sex år att få ett besked, men från att avslaget kom tog det Migrationsverket 48 timmar att ordna med transport och resor från Piteå till Irak via en rad andra länder. Dryga månaden efter utvisningen var Turkiets invasion ett faktum.
RS i Piteå har nu startat en kampanj mot utvisningarna till Irak, då Ali är långt ifrån ensam om att skickas tillbaka till krigets Irak.
Johannes Lundberg

Rättvisepartiet Socialisterna kräver:

  • Stoppa utvisningarna – återinför asylrätten.
  • Amnesti åt alla gömda och asylsökande.
  • Stoppa USA:s krig mot världens fattiga.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!