I synnerhet gillar den ansvarige ministern att MP har gett upp motståndet mot tvångsutvisningar. ”Genom samarbetet med regeringen har Miljöpartiet lagt delar av sin egen migrationspolitik åt sidan. Det största avsteget är att MP accepterar regeringens tvångsutvisningar till bland annat Irak”, rapporterade Dagens Nyheter, illustrerat med en bild av en kaffedrickande Billström och Miljöpartiets Maria Ferm.
”Som parti är vi fortfarande kritiska till utvisningarna. Men vi driver inte frågan nu”, förklarade Ferm.
Grönt ljus till tvångsutvisningar är inte Miljöpartiets enda eftergift.
Dagens Nyheter meddelar vidare att ”MP ställer sig även bakom regeringens EU-politik i migrationsfrågor”.
EU:s roll i flyktingpolitiken är att bygga upp en gemensam mur mot flyktingar. Det ökända samarbetet med Libyens nu störtade diktator Gaddafi gick ut på att EU betalade för att afrikanska flyktingar skulle sättas i läger och förhindras att resa vidare till Europa.
Tidigare har det meddelats att uppgörelsen mellan regeringen och MP även innehåller större satsningar på att jaga papperslösa flyktingar för att utvisa dem, enligt en metod som har börjat användas av polisen i Skåne.
Däremot ingår inte sjukvård för papperslösa, vilket MP påstod när ramuppgörelsen presenterades i mars. Tobias Billström säger helt krasst att det skulle kosta för mycket.
För detta har MP fått igenom två förbättringar. Den ena att barn från Somalia ska kunna återförenas med sina familjer i Sverige. Den andra att barn till papperslösa ska ha rätt att gå i skolan.
Men även här finns förbehåll. Budgeten kommer att innehålla 850 miljoner kronor till återförening och skolgång, men det finns inga siffror på hur många som kommer att omfattas av besluten.
Återföreningsreglerna ska inte börja gälla förrän den 1 juli nästa år, vilket kritiserades av Rädda Barnen. ”Att det ska ta nästan ett år att genomföra en lagförändring för att hantera en akut situation är oacceptabelt”, kommenterade Rädda Barnens ordförande Inger Ashing.
Rätt till skolgång gäller också först från hösten 2012. Hur mycket som har uppnåtts av just Miljöpartiets förhandlare är oklart. Även Folkpartiet under skolminister Björklund har tidigare lovat skolgång.
Med Miljöpartiets stöd till en brutalare utvisningspolitik riskerar en stor del av de barn som sägs få utbildning att istället deporteras. Trenden i Migrationsverkets agerande under det senaste året är utan tvekan allt omänskligare beslut, inklusive utvisningar av sjuka barn och pensionärer. Billström däremot anser att ”en kartläggning visat att lagen använts på rätt sätt” (Dagens Nyheter). Samme minister som många gånger sagt att han inte kan lägga sig i ”enskilda fall” har i själva verket inga problem med att backa upp Migrationsverket.
Miljöpartiet försvarar sig med att samarbetet har ställt Sverigedemokraterna utanför besluten. Men priset är att MP har godkänt den politik som förs av Tobias Billström – en politiker som har gått i spetsen för utvisningar både av apatiska barn och förföljda irakier. Billström kallar Miljöpartiets stöd ”revolutionärt”, ett missbruk av ord när det i själva verket är kontrarevolutionärt.
Miljöpartiets agerande har mött stark kritik. På flyktingbloggen konstaterar Alex Bengtsson att många ”kände sig nog oerhört upprörda och besvikna” över överenskommelsen. Vänsterpartiets tidigare talesman i flyktingfrågor, Kalle Larsson, påpekar att det är rörelsen på gator och torg som ha tvingat regeringar att backa, inte kaffe i slutna förhandlingsrum.
En större asylrörelse måste byggas upp, som förenar demonstrationer och manifestationer med fortsatta blockader och protester för att verkligen stoppa utvisningarna. En asylrörelse som vägrar att ställa grupper av lågavlönade och arbetare mot varandra – som betonar gemensam kamp – för jobb och bostäder, vård och utbildning, för alla.
Per-Åke Westerlund