V måste ställa amnestikravet

2017-08-24 20:27:47

foto: Natalia Medina


–De här barnen visar med sitt exempel hur kampen mot regeringens inhumana flyktingpolitik måste fortsätta med förnyad energi. Vi måste tillsammans få regeringen att riva upp de omänskliga lagar som drevs igenom förra sommaren, sa Christina Höj Larsen, Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson, när hon besökte Ung i Sveriges sittstrejk på Medborgarplatsen i Stockholm den 9 augusti.

S-MP-regeringen pressas också allt mer av de asylsökandes kamp och det växande stödet till kravet på ett stopp för utvisningar till våldets och krigets Afghanistan. Det handlar om att rädda liv. Detta måste Vänsterpartiet nu ta fasta på genom att resa kravet på ett stopp på utvisningar och amnesti i de budgetförhandlingar V just nu för med rege-
ringen. Kraven borde vara ett villkor för att Vänsterpartiet ska ge sitt stöd till regeringens höstbudget som snart ska upp på riksdagens bord.

Läget idag påminner inte så lite om hösten 2005, då den omfattande kampen för flyktingamnesti till sist också blev till en avgörande fråga i S-regeringens budgetförhandlingar med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Att främst MP, med kampen och stödet i ryggen, äntligen vågade utmana regeringen i budgetförhandlingarna gav resultat i form av en tillfällig flyktingamnesti som innebar att de apatiska barnen och många asylsökande fick permanent uppehållstillstånd.
Sedan dess har Miljöpartiet blivit regeringsparti och särskilt sveket mot asylrätten och flyktingar har lett till att MP är i sin djupaste kris någonsin. Men de båda regeringspartiernas kris, svaghet och splittring skapar också nya förutsättningar för att tvinga regeringen till att göra eftergifter.

Så vad väntar Vänsterpartiet nu på? Är det inte dags för att låta orden följas av handling och öka trycket på en redan pressad regering? Även inom de båda regeringspartierna finns en växande opinion mot utvisningar till Afghanistan. Till och med Centern och Liberalerna har känt sig tvingade att kräva ett tillfälligt utvisningsstopp.
S-MP-regeringen, som har stängt gränserna, infört en av EU:s hårdaste och inhumana asyllagar samt beslutat om upptrappad polisjakt på flyktingar, försöker nu hävda att man inte kan ändra lagarna. Det är naturligtvis nonsens. Om politikerna för två år sedan kunde försämra för alla flyktingar, kan de naturligtvis också förbättra!
”Politikerna ska inte försöka ändra Migrationsverkets och domstolarnas utvisningsbeslut”, menade den nye migrationsministern Heléne Fritzon (S) i en debatt i Sveriges Radio P1 Morgon.
Om Vänsterpartiet menar allvar med sitt stöd till kampen bör man låta amnesti och utvisningsstopp bli till ett villkor för stödja regeringens budget. Det skulle ta asylkampen och kampen mot hela högerpolitiken ett avgörande steg framåt. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!