V och mp låter sig köpas av s!

2006-11-28 09:04:11
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) deltar inte i det ovärdiga spel som nu pågår om positioner i Umeå kommuns styrelser och nämnder. Ett spel som leder till kupper, både inom partier, och mellan partier. Vi har kämpat hårt mot nedskärningar och ohälsa, för högre löner och ökad personaltäthet, under fyra mandatperioder. Detta utan att vara beroende av dessa positioner. Istället har vi vänt oss till arbetsplatserna och utvecklat ett samarbete med de anställda. Andra partier har i ilskan kallar oss för ”personalpartiet”. Men detta är vi stolta över.

Under perioden 2002-2006 har vi dock vi haft platser i styrelser och nämnder. Skälet till detta var att (v) år 2002 bjöd in oss och mp till ett samarbete för att maximera antalet platser för våra tre partier i kommunstyrelse, socialnämnd,
o s v. Det matematiska systemet innebär nämligen att det sammanlagda antalet platser för Rättvisepartiet, mp och v – om varje parti går fram var och en för sig – blir 30 platser (ordinarie och ersättare sammanräknat). Men en s.k. valteknisk samverkan skulle ge samma tre partier ytterligare 4 platser att dela på. Två i kommunstyrelsen och två i socialnämnden.
 
Då s ingick en valteknisk samverkan med allianspartierna 2002, just för att maximera sina platser, så kontrade alltså Rättvisepartiet, v och mp detta, genom att själva ingå en valteknisk samverkan. På vänsterpartiets initiativ. Samarbetet handlade uteslutande om platser och innebar ingen politisk samverkan.
 
Valteknisk samverkan är vanlig. Den pågår i alla landets kommuner, årtionde efter årtionde. Det är ofta en hjälp till partier som har få mandat. Ett exempel: efter valet 1994 hade kristdemokraterna i Umeå endast två mandat i fullmäktige. Trots detta erhöll kd platser i hela 13 av totalt 14 nämnder. Detta trots att kd, av egen kraft, inte skulle ha tagit en enda plats i någon nämnd alls. Men tack vare en valteknisk samverkan med (m) och (fp) erhöll kd sina platser. Idag, liksom år 2002, har Rättvisepartiet hela tre mandat, d v s mer än vad kd hade 1994.
 
Så att Rättvisepartiet Socialisterna fick platser i ett antal styrelser och nämnder efter valet 2002 är definitivt enligt de gängse spelreglerna. Och det skedde på vänsterpartiets initiativ! Men detta retade Lennart Holmlund, kommunalråd (s). Så i år blev det annorlunda. Själva spelet är intressant.
 
Först blev vi i Rättvisepartiet kontaktade av vänsterpartiets gruppledare Tamara Spiric. Hela två gånger till och med. Hon ville sondera terrängen för en ny valteknisk samverkan. Vi svarade att vill (v) träffas så skulle vi ställa upp. Det kan ju inte skada att höra vad andra har att säga. Även om det finns andra vägar att arbeta – åtminstone för Rättvisepartiet.
 
Sedan får vi plötsligt läsa, i VK 8 nov, ett häpnadsväckande uttalande från samma Tamara Spiric, v. Enligt VK säger Spiric följande: ”Vi hade ingen anledning att ge dem platser de inte har rätt till”. Man häpnar. Vi har aldrig begärt platser vi inte har rätt till. Ifall en valteknisk samverkan ingås, som alltså skedde på v:s initiativ 2002, då har Rättvisepartiet just rätt till platser i styrelser och nämnder. Precis som kd och alla andra partier i alla tider, haft detta.
 
Skillnaden i år är att v, efter att ha kontaktat oss, även blev kontaktade av socialdemokraterna. Och i dessa kontakter köper sossarna både (v) och (mp)! Men inte genom en normal valteknisk samverkan. Nej. Sossarna ger helt enkelt bort fyra av sina egna platser (samma antal platser som en samverkan med Rättvisepartiet skulle ha gett) till v och mp.
 
Sossarna är alltså så angelägna att hindra Rättvisepartiet, den enda verkliga oppositionen mot nedskärningar och låga löner, att de bokstavligen köper v och mp! Detta framgår av artikeln i VK (8 nov). Det förvånar inte oss i Rättvisepartiet Socialisterna att (s) använder sig av denna form av politiska mutor.
 
Vad som däremot får oss att, åtminstone lite, lyfta på ögonbrynen, är att både vänsterpartiet och mp, helt öppet låter sälja sig. Och att vänsterpartiet dessutom har mage att i ett anklagande tonfall säga att de inte har anledning att ge oss platser som vi inte har rätt till. Men Rättvisepartiet har aldrig bett om platser vi inte har rätt till. Vi har sagt att om v vill diskutera då ställer vi upp.
 
Det man däremot kan fråga sig är: vad tycker medlemmarna i v och mp om att deras partier bokstavligen låter sig köpas av socialdemokraterna. Det är ett ovärdigt spel. Och i detta deltar inte Rättvisepartiet Socialisterna.

Ingrid Eriksson
Anna Hedlund
Frank Pettersson
Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!