Vad gör facket?

2009-02-11 18:40:37
Offensiv har talat med Jan-Olov Carlsson, Vice Ordförande Metallklubben på Vol- vo Umeverken.

På Volvoklubbens hemsida finns krav på att regeringen ska agera för att minska varslen. Vad vill ni att regeringen ska göra?
– Hittills har det mest handlat om populistisk kritik mot banker och bonusar för att dölja sin egen passivitet. Regeringen måste hitta former för att hjälpa industrin att övervintra. Det kan handla om utbildningsstöd eller att införa permitteringsstöd som i resten av EU.

Vad ska facket göra mot det senaste storvarslet på fabriken i Umeå (670 personer)?
– Vi har haft flera mindre fackliga möten, s k bikupor, där medlemmar­na diskuterat vad som kan göras mot varslen. Den 7 april ska vi, tillsammans med Metall Södra Västerbotten, anordna en arbetslöshetskonfe- rens. Där ska arbetslösa få berätta om sin vardag. Dessutom ska vi bju­da in en rad olika kända talare, inklusive partiledarna för S, V och Mil- jöpartiet.

Kommer ni att ha något stormöte för alla metallare på fabriken?
– Det skulle i och för sig vara en mäktig manifestation, men just nu gör vi bedömningen att mindre mö­ten där alla kan få komma till tals är viktigare.
Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!