Vad innebär nazistattacken?

2013-12-18 12:45:54

foto: Offensiv
Nazisterna attackerade deltagarna på demonstrationen med glasflaskor, smällare, påkar, sparkar och slag. Även en stege anföll de med.

Vilka är nazisterna och vad innebär nazistattacken? Hur tas debatten i media? Vilken bild ger staten och polisen?

Svenska Motståndsrörelsens meritlista av våld startade med den nu 45-åriga ledaren Klas Lunds mord på en antirasist 1986 (läs mer i förra veckans Offensiv). Våldet är inte nytt. Förra året hade smr:are ihjäl en man i Vallentuna som råkade komma i deras väg.
Det är heller inte nytt att de attackerar antirasistiska aktiviteter. År 2007 gick de till angrepp mot en antirasistisk konsert i Farsta. I januari 2012 attackerades ett möte med före-ningen Dalarna mot rasism av 10 smr:are, där en kommunpolitiker (V) fick en flaska i huvudet.
Det som ändå är nytt är omfattningen av attacken, att 30 beväpnade nazister marscherade rakt in i en demonstration med 800 antirasister mitt på ljusan dag. De har inga gränser.
De har inte ens maskerat sig, utan är helt öppna med sitt våld, nazistis­ka hat och den diktatur à la Hitler som är deras mål.
En av dem var ledaren Emil Hagberg. På hemsidan nordfront.se som hör till Svenska Motståndsrörelsen skryter man om attacken. Presstalesmannen Per Öberg blev intervjuad i Dagens Nyheter och försvarade våldet och utlovar mer av det.
Av de totalt 26 gripna tillhör alla nazisterna. Enligt Aftonbladet har de blandad organisationstillhörighet, en av dem tillhör Svenskarnas parti. De var på tisdagen fortfarande anhållna och sitter inlåsta.
Ändå fortsätter det nazistiska klottret i området, återigen på Kärrtorps gymnasium och även i Bagarmossen, så det finns uppenbarligen fler skikt av nassar under ledarna.

Nazistattacken kan innebära början på en period av ännu mer öppet nazistiskt våld. I sin vidrigaste form är det en del av samhällsutvecklingen. Ökade klassklyftor, en passiv arbetarrörelse, konfrontation från högern och växande rasistpartier.
Göran Greider är inne på det spåret i en krönika i Metro den 17 december: ”Javisst, i slutändan är alla dessa högerextrema allierade. ­Barnen som skrämdes på torget i Kärrtorp har stirrat in i en ny värld. Det är inte polisens misstag som skapat den. Det är ett kvartssekel av politiska försummelser och vår avtrubbade sensibilitet”.
Flera medier försökte på söndagen sjunga den vanliga valsen att antirasismen och nazismen tillhör olika men jämbördiga grupper och att vanliga människor befinner sig i skottlinjen mittemellan. Dagens Nyheter gick ut med att vänsterextremis­ter slåss mot högerextremister. ­Senare ändrades skrivningarna under ­trycket av läsarstormen.
På tisdagen den 17 december skriver istället DN:s Johan Croneman kritiskt om rubriksättningar som text-TV:s ”Tumult vid antinazistmö­te” och Aktuellts ”våldsamma bråk mellan nazister och antirasister”. I sin iver att avslöja ”en journalistisk glidning i full fart på väg mot ­lögnen” så påstår Croneman att det inte ens var en demonstration som Nätverket Linje 17 mot rasism hade.
Han vill göra antirasisterna till det oskyldiga brottsoffret, vilket vi ju var – men visst är vi demonstranter. Och stolta. Det är just därför det stod på affischen att man skulle demonstrera mot nazismen.
Det är sådant som ”vanliga människor” gör.

Under demonstrationen gick en mamma som just räddat sitt barn undan nazisterna fram till en av poliserna och frågade varför de inte grep nazisterna eller gjorde något. ”Ni är ju inte mycket bättre ni”, fick hon till svar.
Samma synsätt återkommer i de två utredningar som presenterades på måndagen. Demokratiminister Birgitta Ohlsson presenterade en handlingsplan mot Våldsbejakande extremism: – våldsbejakande ­nazister, autonoma miljöer, våldsbejakande politisk islam”.
Tre av de experter som själva anlitats i utredningen, Helene Lööw, Daniel Poohl och Daniel Mattson, gick i en debattartikel ut och kritiserade direktiven till utredningen, att man klumpar ihop all extremism och inte lägger vikt vid de ideologiska skillnaderna.
Säpo höll på måndagen en presskonferens där man menade att ”Av de två huvudsakliga våldsbejakande extremistmiljöerna, vit makt-miljön och autonoma miljön, är det i dagsläget den autonoma miljön som utgör det största hotet.
Det beror bland annat på att majoriteten av de fall av otillåten påverkan som Säkerhetspolisen känner till kommer från denna miljö”. Hmm. När gick autonoma till attack mot barnfamiljer?

Rättvisepartiet Socialisterna tar klart avstånd från individuella hemliga våldsattacker, till exempel mot arbetsförmedlarna förra veckan. Det leder bara till en våldsspiral som undermi­nerar en massiv folklig rörelse – det vill säga vad som effektivt bekämpar rasism och nazism.
Men det är väl ingen tvekan om att de med en ideologi som går ut på att avskaffa demokratin för alla andra och införa koncentrationsläger ­utgör ett större hot. Tydligen inte mot ­Säpo, men mot alla oss andra.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!