Vadim dömd till 12 års fängelse

2012-12-12 17:49:56
12 års fängelse blev domen i myndigheternas andra rättegång för att tysta Vadim Kuramshin. Han är en välkänd förkämpe för fångars rättigheter och medlem i Kazakstans Socialistiska Rörelse.

Anklagelsen mot Vadim – att han skulle ha försökt pressa pengar från Mukhtar Uderbaev i Kordais regionala åklagarmyndighet – var helt klart en fabrikation.
Vadim anklagades för utpressning. Han arresterades först den 24 januari 2012, då han var på väg att hålla en presskonferens där detaljerna skulle lämnas om korruptionen inom åklagarmyndigheten. Men Vadim greps efter att biträdande åklagaren påstått att Vadim hade försökt att framtvinga en stor muta från honom.
Vadims advokater och anhängare har hela tiden varit övertygads om att anklagelsen var en provokation från landets politiska polis – KNB – för att fysiskt avlägsna Vadim från kampen för rättvisa. De vill ”neutralisera” Vadim, en av landets mest effektiva förkämpar för mänskliga rättigheter, genom att sätta honom i fängelse i många år.

I slutet av augusti fann en jury Vadim oskyldig till anklagelsen om utpressning och han frigavs. Men de kazakstanska myndigheterna var ute för att hämnas. Vadim arresterades återigen och drogs inför domstol.
Detta upprörde jurymedlemmarna från den tidigare rättegången så mycket att de har bildade en kommitté till försvar av Vadim.
Under ledning av domare Nurmukhammat Abidov hastades den senaste rättegången igenom och domen deklarerades utan att vare sig Vadim eller hans advokat var närvarande i rättssalen. De ersattes av en advokat domstolen utsett. Denne agerade enbart som om han ingick i rättssalens möblemang.
Rättegången genomfördes med många brott mot hur det ska gå till. Från början tog domaren ställning  för åklagaren. Ingen invändning från försvaret bifölls och varken försvarets eller åklagarens vittnen ifrågasattes. Några av åklagarens vittnen deltog via Skype, där medlemmar i ”säkerhetsorganen” instruerade vittnen om hur de skulle ge ”rätt bevis”. Vadim fick inte ens se några handlingar.

Protestera

Skicka brådskande protester mot det hämndlystna fängslandet av Vadim Kuramshin.
Kräv hans omedelbara frigivning. Då Kazakstan inte har någon ambassad i Sverige – skicka protester till landets allmänna åklagare: procuror@nursat.kz
Vänligen skicka kopior till: kazakhstansolidarity@gmail.com och campaignkazakhstan@gmail.com

Telias inblandning

Den 16-17 december genomförs protester utanför Teliabutiker i Sverige. Telia äger mobilnätet i Kazakstan och samarbetar med regimen. Beställ protestlistor och flygblad: rs@socialisterna.org

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!