Vågar Kommunals ledning ta fajten?

2010-04-29 18:58:54
Just nu förhandlar Kommunal med SKL och Pacta om nytt avtal för 370 000 medlemmar.

Kommunals krav är i stort sett  lika blygsamma som de övriga fackens, förutom en jämställdhetspott på 125 kronor per må­nad.
Pappers strejk höjde temperaturen och satte press på de förbund som ännu inte var klara. Något oroväckande är att Kommunal ser Handels avtal som ett steg i rätt rikting.
– Det är bra att löneökningarna kommer 1 april och innehåller en tydlig jämställdhetssatsning, kommenterade Håkan Pettersson, andre vice ordförande i Kommunal.
Ja visst, men Handels avtal är endast marginellt dyrare än IF Metalls, samtidigt som bemanningsavtalet är en besvikelse och inget har uppnåtts om kravet på rätt till heltid. Hur kan det ses som ”ett steg i rätt rikting”?
Bland det kvinnodominerade Kommunals medlemmar är frågan om fasta jobb, med rätt till heltid en extremt viktig fråga för att inte tala om hur länge de även släpat efter lönemässigt. Det är dags för Kommunal att spänna musklerna ordentligt!
Sanna Tefke
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!