”Vägra betala för vanvård” uppmanar Demensförbundet

2013-10-23 17:07:59
Vägra betala för otillräcklig vård eller direkt vanvård. Den uppmaningen ger Demensförbundet till sina medlemmar efter att en äldre kvinna inte har fått den vård som hon utlovats.

Den äldre kvinnan hade vårdats på ett kommunalt demensboende i Västerås.
I nyhetsinslaget som SVT sände den 16 oktober syns bilder på smutsiga toaletter, omkullkastade ­sovrum och annat som inte ger någon ­direkt ro i ett hem.
Det var den äldre kvinnans dotter som vid besöken på äldreboendet funnit henne i olika förnedrande situationer och sedan dokumenterat vad hon såg med hjälp av sin mobil­kamera.
Lägg därtill att själva vården i princip har uteblivit så blir kravet på att vägra betala mer än ­välbefogat.
Alla medlemmar som upplever att de inte har fått den utlovade vården ska vägra att betala, lyder uppmaningen.
– Det är tydligen bara pengar och pengar och pengar som räknas i samhället. Och då får väl vi svara med samma mynt, att låta blir att betala för tjänster som man inte får eller som är dåliga, säger Stina-Clara Hjulström, ordförande på Demensförbundet till SVT den 16 oktober.
Innan dess har Demensförbundet hjälpt till med att föra fram klagomål från äldre och anhöriga till de rätta myndigheterna, men då detta inte leder till några förändringar byter man nu taktik.

– Vi har under lång tid sett hur anhöriga klagar och man skriver till Socialstyrelsen eller Inspektionen för Vård och Omsorg. Myndigheterna skriver rapporter och förväntar sig att det ska bli bättre, men det händer ju ingenting, säger Hjulström.
Att vägra betala för utebliven vård och direkt vanvård är att vägra betala för kapitalismens kris, som innebär nedskärningar och attacker på vanligt folk. Ju mer den härskande klassen skär ned på offentlig sektor, ­desto fler fall av vanvård kommer att uppdagas och patientsäkerheten kommer att bli än mer hotad.
Rättvisepartiet Socialisterna stödjer kravet på att vägra betala. Det är en paroll som vi och vår international, Committee for a Workers International, har fört fram många gånger i olika kampanjer, särskilt i Grekland mot Trojkans åtstramningspaket och på Irland vad gäller den orättvisa skatten på hushåll.

Pengar finns för att rusta upp den offentliga sektorn, men den politiska viljan och intresset saknas.
Först när marken skakar under politikernas fötter via enad kamp skjuter de till pengar, vilket i sig avslöjar deras lögner om att inga pengar finns.

Privata företag gör miljardvinster varje år. De fyra storbankerna i Sverige tjänar 250 miljoner kronor per dag och fler exempel finns på att det finns ett överflöd av pengar, fast i fel fickor.
Demensförbundet håller nu på att utforma en plan för hur man ska göra om många beslutar sig för att vägra betala, med ett system där pengar kan deponeras i väntan på åtgärder och uppmanar alla att dokumentera vanvården i väntan på ­detta.

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!