Vägra horstämpeln – kamp mot sexismen

2013-01-09 14:16:46


Minela Mahmutovic talar på en demonstration i Göteborg mot sexuella tra­kasserier och horstämpling.

Under den senaste månaden har Elevkampanjen och Vägra Kallas Hora-kampanjen i Göteborg fått stor uppmärksamhet.

Den 20 december organiserade Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen tillsammans en demonstration i Göteborg. Den utgör början på ett organiserat motstånd mot sexuella trakasserier, mot kränkning­ar på nätet och mot sexism.
Bakgrunden till demonstrationen är händelserna kring ett Instagram-konto, som hängde ut ett antal tjejer med kommentarer som bland annat ”hora” och ”slampa”. Detta är ­något som fick ungdomar i staden att reagera mot horstämplingen och mot sexuella trakasserier.
Media skrev om ”Instagramupploppen” efter att runt 500 ungdomar protesterat utanför Plusgymnasiet den 18 december.
Inför demonstrationen delades det ut flygblad utanför Plusgymnasiet för att mobilisera. Instagramkontot diskuterades med eleverna och kampanjen Vägra Kallas Hora presenterades med krav på bland annat mer elevvårdande personal på skolorna, jämställdhetsperspektiv tidigt i årskurserna, ett stopp på ­nedskärningar i den offentliga sektorn samt en löne­höjning i kvinnodominerade yrken.
Skolbesöket gav resultat och flera elever från Plusgymnasiet var aktiva under demonstrationen som ägde rum senare under dagen.

Efter två dagars stora spontana protester, med inslag av oroligheter som både media och polis utnyttjat för att smutskasta ungdomarna, tjänade initiativet till en demonstration en viktig roll i att kanalisera missnö­jet till något positivt.
Vägra Kallas Hora-demonstratio­nen samlade cirka 200 personer och ett stort medieuppbåd, inte bara från Sverige utan också Norge och Danmark. Media hoppades kunna fylla kvällsnyheterna med inslag om fortsatta oroligheter och tidningarna med fortsatta krigsrubriker. Men eftersom så inte blev fallet ville man efteråt förminska demonstrationen genom att säga att deltagarna inte var lika många som de faktiskt var.

Majoriteten av deltagarna på demonstrationen var ungdomar, varav många var intresserade av att starta upp Vägra Kallas Hora-grupper på sina skolor, vilket blir nästa steg för kampanjen. Det är många ­ungdomar som är villiga att ta kamp mot sexuella trakasserier och Elevkampanjen är ett bra sätt att lyfta frågan på skolorna och höja medvetenheten bland eleverna.
Det är på så sätt man kan föra fram om hur kampen mot sexism är en samhällsfråga och hur en hel struktur ligger bakom de rådande kränkningarna.
Kampen mot sexism ska därför börja bland ungdomar i klassrummen, för att sedan sluta på gator och torg mot den patriarkala samhällsstrukturen.

Irma Mahmutovic

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!