
– På torsdag blir det tvisteförhandling. Kommunen har brutit mot en rad regler. De har inte gjort ordentliga omplaceringsutredningar, vilket innebär att personal som är behörig för lediga jobb inom kommunen ändå har fått besked om varsel. De har gjort avsteg från turordningen och dessutom sagt upp för många lärare, berättar Lena Heikka.
Vilka effekter får nedskärningarna?
– Om klasserna blir större och det blir färre vuxenkontakter så självklart blir det konsekvenser. Både i kvalitén och i en tuffare situation för lärarna. Lärare toppar redan statistiken över ohälsa på grund av stress.
Stämmer det att Luleå kommun försöker öka lärarnas undervisningstid?
– Ja, det är något som pågått i flera år. Nu hör jag om ytterligare förslag åt det hållet, till exempel på gymnasiet. Lärarna ska lösa budgetproblemen, vilket innebär att kvaliteten går ned både för lärare och elever. Politikerna som styr tar inget ansvar.
Arbetsmiljöverket har nyligen hotat Luleå kommun att förbjuda nedskärningarna på en procent av budgeten som redan beslutats. Detta på grund av att de inte har gjort ordentliga risk- och konsekvensanalyser. Ändå pågår nu förberedelser för ytterligare nedskärningar på två plus två procent under de kommande två åren. Något som ändå långt ifrån räcker för att få en budget i balans.
– Politikerna som styr är tamejfasen helt oansvariga. De satsar 180 miljoner på hockeyarenan och andra jätteinvesteringar under en lång rad år medan skolan får spara. Jag har jobbat i skolan i Luleå i nio år och det har hela tiden bara handlat om spara, spara, spara. Med de föreslagna nya besparingarna kommer vi att vara sämst i landet vad gäller lärartätheten jämfört med liknande kommuner.
– Karl Petersen (S) har verkligen satt Luleå på kartan. Nu ringer de från Svenska Dagbladet och DN och ställer frågor om nedskärningarna i skolan. Jag vet inte om det är så bra sätt att göra Luleå känt på.
Jonas Brännberg