Våldsam högerkampanj i Venezuela

2013-04-24 15:44:44
Efterspelet av valet i Venezu­ela har varit det våldsammaste på flera år med sju dödsfall som följd. Högern har utnyttjat Chavez död för att destabilisera Venezuela, vilket tydligt visar dess ”demokratiska” agenda.

Flera PSUV-aktivister och fackliga aktiva har fallit offer för högerns våld. Skolor och vårdcentraler som satts upp av regeringens missionesprogram har attackerats och bränts ned och PSUV:s lokalkontor ­vandaliserats. När masken har ramlat av ”den demokratiska oppositionen” visas dess verkliga ansikte.
Den nya presidenten Maduro uppmanar nu sina sympatisörer att mobilisera.
Samtidigt har regeringen upprättat en ny antikuppstyrka.

Högern har krävt omräkning av rösterna för att misstänkliggöra rege-ringen. De har fått internationellt stöd av USA och Spanien medan Kuba, Bolivia, Uruguay, Nicaragua, Argentina och Brasilien gratulerat ­Maduro till valsegern.
Avslöjanden om våldsamma ­pla-ner på att destabilisera landet kom ­redan innan valet då colombianska parami­litärer greps i Venezuela och det avslöjades att salvadorianska legoknek­tar tagit sig in i landet. Detta var bakgrunden till att Venezuela stängde gränsen inför valet. Hur många som tagit sig in innan gränsen stängdes vet ingen.

Högern provocerar fram våld och instabilitet för att försvaga ­regeringen och vänstern. Bakom detta står samma krafter som försökte genomföra militärkuppen mot Chavez och kan bara besvaras på samma sätt, av massornas eget ingripande.
Maduro testas nu inför massorna; om han skulle mena allvar med slagorden från valkampanjen om att fortsätta bygget av den socialistiska revolutionen är detta ett tillfälle då högerns provokation bör besvaras med störtandet av kapitalismen.

För revolutionära socialister och arbetarklassen i Venezuela står man nu inför att slå tillbaka högern och dess provokationer, men framför-allt att fördjupa och fullborda revolutionen.
Uppgiften att en gång för alla krossa högern är en politisk fråga och kopplad till de sociala ­reformerna och vem som kontrollerar samhället.
Kontrarevolutionens piskrapp kan mobilisera massorna för att bygga socialismen.
Att slå tillbaka högern handlar om att bekämpa det missnöje som faktiskt har gjort det möjligt för ­Capriles att öka sitt stöd med 700 000 röster. Det handlar om att förbättra levnadsförhållandena ytterligare, ta kontroll över situationen med stigande kriminalitet och att ytterligare ­minska arbetslösheten och förbättra bostads­situationen. Detta är starkt samman­kopplat med kampen för att bryta med kapitalismen.
PSUV och arbetarklassen måste besvara kontrarevolutionens provokationer och isolera högern. Detta kan enbart göras genom massmobiliseringar för att fullborda den socialistiska revolutionen.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!