Välfärden slukas av privata bolag

2012-09-26 16:45:28
Välfärdens profitörer tillsammans med vinstkramande politiker gör nu allt för att slå tillbaka den växande opinionen för ett förbud mot vinster i välfärden. Samtidigt kommer nya uppgifter som visar att privata och bolag slukar en allt större del av välfärden.

Enligt färsk statistik för år 2010 inkasserade de 49 000 privata företagen inom skola, vård och omsorg en avkastning på totalt kapital på hela 15 procent.
Det är en dubbelt så hög lönsamhet som de 8 procent som för alla privata företag inom det så kallade näringslivet – trots en närmast obefintlig risk för de skattefinansierade företagen inom välfärdens kärna.
Av de 30 000 nya jobben inom vård, skola och omsorg 2010 hamnade en majoritet, 17 000, i privata företag.
Det innebär ett rasande tempo i privatiseringarna, som högerregeringen dessut­om vill skynda på ytterligare genom att snabbutreda hur privatiseringslagen LOV (Lagen om valfrihet) kan göras tvingande för kommunerna till 2014.

Med privatiseringarna följer ständigt nya skandaler och avslöjande om fiffel och båg.
”Obytta blöjor, nedbajsade lakan och fallskador. Vid senaste fallet slog Eddie upp huvudet och förlorade hörseln”, så beskriver en anhörig förhållandena på Attendos äldreboende i Frösunda, Solna i Dagens Nyheter den 25 september.
Vårdbolaget Attendo, som ägs av riskkapitalister , har gjort miljardvinster på sin plundring av välfärden. Men trots vinsterna har bolaget inte betalat mer än totalt 46 miljoner kronor i skatt under fem år.
Ut med välfärdens profitörer – för en välfärd utan vinst.
Vård, skola och omsorg i offentlig regi och 200 000 nya välfärdsjobb.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!