Välfärdspiraterna gör miljonvinster på HVB-hemmen

2014-11-26 10:37:47
Kreditupplysningsföretaget UC fick i uppdrag av Dagens Industri att utreda lönsamheten i de privata HVB-hemmen – en kassako med ojämförbara vinstnivåer skulle det visa sig.

HVB står för Hem för Vård och Boende. Tidigare var detta i första hand kommunernas olika gruppboenden med stöd- och vårdinsatser för barn, ungdomar och föräldrar som för tillfället inte kunde bo hemma av orsaker som sociala problem eller olika funktionshinder.
Sedan några årtionden har HVB-hem blivit intressanta att driva för privata bolag.  Kommunerna efterapade näringslivets produktivitetsstrategier som ”lean production” och ”just in time”, skalade ned sin egen verksamhet för att istället vid behov anlita privata HVB-hem. Efterfrågan på platser blev stor och många HVB-entreprenörer dök upp, några seriösa men också många lycksökare utan utbildad personal och plan för verksamheten. Gemensamt för alla är ett vinstintresse.
De privata HVB-hemmen kunde nu fakturera skyhögt för varje plats till desperata socialnämnder utan alternativ. Sedan några år tillbaka har detta till viss del vänt då många sparkravstyngda socialnämnder ”tar hem sina ungdomar” och undviker att placera ut dem. Idag har flera privata HVB-hem köpts upp av större vårdkoncerner styrda av riskkapitalister.
Anledningen till detta är lätt att förstå – sju av tio av landets mest lönsamma vårdbolag är HVB-hem.
– De är betydligt mer lönsamma än andra vårdbolag och kan ha vinstmarginaler på mellan 30 och 60 procent, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh till Sveriges Radio.

Vinstrikast är Attendo Individ och Familj, dotterbolag till Attendo vars ägare är riskkapitalbolaget IK Investment Partners. Aftonbladet avslöjade i år att Attendos HVB- och asylboenden de senaste tre åren har redovisat 200 miljoner kronor i vinst, men inte betalat en enda krona i bolagsskatt. Vinsttoppens andraplats innehas av  socialdemokraten Jan Emanuel Johanssons HVB-bolag, som enligt Dagens Industri såldes till vårdbolaget Frösunda med hjälp av förre finansministern Pär Nuder (S).
I Dagens Arena kommenterar civilminister Ardalan Shekarabi (S) rapportens avslöjanden oroväckande tamt med att skattepengar måste användas på ett bättre sätt och att det ska göras omöjligt att dra ner på kvaliteten för att höja vinsten. Han hänvisar till den kommande utredningen om vinster i välfärden som har målet att ta fram ett regelverk som kan garantera kvaliteten.

Välfärdspiraterna kommer nu att göra allt för att om inte skjuta ett kommande regelverk i sank i alla fall peppra det fullt med kryphål för fortsatt plundring. För att sätta press på politikerna och stoppa plundrarna krävs fortsatt kamp underifrån, organiserad av fackföreningar och gräsrots­kampanjer. ■