Valfläsk istället för höjd pension

2010-08-25 17:32:29
Högeralliansen lovar ytterligare 2,5 miljarder i sänkt skatt för pensionärer år 2011, utöver den sänkning med fem miljarder som de redan föreslagit. Därmed har pensionärsorganisationernas krav på ”rättvis” och lika beskattning för lika inkomster i alla fall satt press även på Reinfeldts regering – liksom de rödgrönas ambition att helt ta bort skatteskillnaden.

Hur stor skatteskillnad som då skulle återstå har varken Skatteverket eller Pensionsmyndigheten kunnat ge besked om på Offensivs frågor.
Men det betyder knappast högre inkomst för pensionärerna då den så kallade bromsen i pensionssystemet slagit till därför att skulderna i systemet överstiger tillgångarna.

Pensionen sänks därmed enligt Pensionsmyndigheten med ytterligare 4,3 procent eller 512 kronor i månaden för en genomsnittlig ålderspension på 12 000 kronor, efter en sänkning med 3 procent eller runt 400 kronor redan i år.
Det är en konsekvens som ingen av de två allianserna ifrågasätter.
– En pensionär betalar väsentligt högre skatt än en löntagare med samma inkomst och har dessut­om fått sänkt pension i år och får sänkt även nästa år, sa PRO:s ordförande Curt Persson innan det senaste utspelet.
Detta har nu följts av ett nytt utspel, där Alliansens partiledare på DN Debatt även säger sig ”öppna för ett andra steg på 2,3 miljarder” bortom de 5 plus 2,5 miljarderna 2011, om de ekonomiska prognoserna förverkligas.

De fyra högeryttrarna vill ”därtill” markera att de in­te längre ser en skillnad i inkomstbeskattning för pensionärer och löntagare som ett ”egenvärde”.
Det är inget löfte om att skillnaden ska tas bort, eftersom Moderaterna samtidigt vill driva igenom ytterligare ett jobbskatteavdrag.
Mycket talar också för att Moderaterna i all hemlighet överväger att höja pensionsåldern – efter valet.
Detta antyds faktiskt mellan raderna av Reinfeldt själv i sin lilla propagandabok ”Framåt tillsam- mans”, där han säger att ”om vi vill ha kvar den go­da välfärd som vi vant oss vid”, ja ”då måste fler job­ba och de måste jobba längre”.

RS / Offensiv kämpar för ▼

  • Omedelbar höjning av pensionerna.
  • Riv upp pensionsuppgörelsen.
  • En pension att leva på för alla – låt storföretag, banker och de rika betala.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!