Vännäsbor svarar mot flyktingattack

2009-05-13 20:12:48
Under lördag kväll attackera­de en mobb på 50 personer flera irakiska och libanesiska flyktingfamiljers hem i Vännäs utanför Umeå. Stenar och flaskor kastades mot lägenhetsfönstren och flera personer var beväpnade med basebollträn och knivar.

Tonårskillarna i familjerna blev hota­de till livet: ”Flytta från Vännäs eller dö”. Enligt Omar, Kevin och Karam – de tre tonårskillar som utsatts för flest hot och trakasserier – var de fle­ra i mobben som verkade vara ditres­ta från annan ort.
– Vissa hade röda kläder och tillhör ett gäng som kallar sig Bloods, sa killarna.
Stämningen var mycket hotfull och under natten evakuerade polisen de vettskrämda familjerna till Umeå. När Offensiv träffade några av flyktingarna i söndags eftermiddag var de mycket skakade över det som hänt.

Helgens attacker var kulmen på en längre tids trakasserier från några svenska ungdomar på samma skola.
– Det började för 2-3 månader se­dan, när vissa killar på skolan började kasta snöbollar och knuffa till oss på skolan, sa Omar.
– Några vuxna ville lösa bråket med en fotbollsmatch, men när vi vann matchen blev dom bara ännu argare.
– Vi började få hot och elakheter via SMS, mejl och MSN, berättade Omar.
– Ibland kunde dom komma fram till mig på skolan och säga att dom ska döda mig, sa Kevin.
Den händelse som i media utmålas som den utlösande för helgens mobb var att en flicka påstod sig ha blivit misshandlad av en arab.
– Hon kom till mig på skolan och frågade vem som slog henne, men jag vet inte och jag sa det till henne, sa Ka­ram.
– Ändå kom kanske 15 killar och gick på mig på lunchen. Dom slog mig och Karam och sa att vi hade slagit den där tjejen, sa Kevin.
Först när flickan bekräftade att det inte var Kevin eller Karam som slagit henne gick killarna därifrån. Men hoten fortsatte och urartade i helgens mobb. Även efter att familjerna evakuerats till Umeå tog killarna emot hot.

Hela Vännäs verkar vara i chock över det som inträffat. Det är ett litet samhälle där ”alla känner alla” och många visste vilka de utsatta familjer­na var. Under söndageftermiddagen arrangerades en spontan manifestation mot rasism och främlingsfientlig­het, och på måndag morgon genom- förde några elever en kort manifestation med över 600 deltagare – den största demonstrationen i Vännäs på år och dar!
Det har även bildats ett nätverk, ”Vännäs mot rasism”, som bland an­nat arrangerar en demonstration nu på fredag. Tack vare allt stöd har flyktingarna nu återvänt till Vännäs. De har mötts av Vännäsbor som lämnat blommor hemma hos dem för att vi­sa sitt stöd.
Davis Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!