Vänsterpartiet säger nej till 17 000 per månad

2006-03-06 19:55:00
Att ingen heltidsarbetande ska tjäna under 17 000 per månad borde vara en självklarhet idag.

Men det finns många exempel på yrkesgrupper där både ingångslön och slutlön är orimligt låg. Främst handlar det om kvinnodominerade yrken inom både offentlig och privat sektor. Vi anser att lägstalönerna borde höjas till 17 000 och att ingen borde ha mindre än 22 000 i slutlön. För många grupper med tunga jobb, som undersköterskor, barnskötare, lokalvårdare och privatanställda inom t ex handeln skulle höjda löner innebära ett erkännande av yrkets värde. Dessutom anser vi att alla ska kunna leva på sin lön.

Även många tjänstemän, ofta med dryga studieskulder, skulle tjäna på en låglönesatsning. Det gäller t ex förskollärare.

Pengar finns till höjda löner. Utdelningen till landets aktieägare blir i år ofattbara 170 miljarder kronor! Summan motsvarar nästan den totala lönesumman för de 1 miljon anställda som jobbar i landets alla kommuner och landsting. Med andra ord: om pengarna istället satsades på nya jobb skulle antalet anställda inom vård, skola osv nästan kunna fördubblas. Men istället blir jobben allt färre.

I januari hade vi en motion till kommunfullmäktige i Umeå som krävde att kommunen skulle höja ingångslönen till 17 000 kronor. Något som bara skulle kosta 11 miljoner kronor per år. En liten summa mot bakgrund av det stora överskott kommunen hade förra året. Att socialdemokraterna och de borgerliga partierna avslog motionen, förvånar oss inte. De ställde sig dessutom bakom ett yttrande som sa att dagens löneklyftor är både "behövda och önskvärda".

Men även vänsterpartiet röstade nej till motionen. Detta trots att partiet kallar sig "feministiskt" och säger sig vilja höja kvinnors löner. I tidningen "Vänsterpress" (nr 2/2006) har t ex Eva Arvidsson, gruppledare för v i Umeå, skrivit en artikel med rubriken "Kvinnors löner – att gå från ord till handling".

Trots denna stolta uppmaning avslog alltså vänsterpartiet vår motion. På samma sätt som deras representant i de kommunala arbetsgivarnas förhandlingsorgan tidigare sagt nej till de blygsamma krav på höjda löner som fackföreningen Kommunal fört fram.

Ingrid Eriksson
Jan Hägglund
Per-Olov Johansson

kommunfullmäktigeledamöter Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!