Vänsterpartiets kongress tog sikte på ministerposter

2008-06-11 14:42:34




I helgen avslutades vänsterpartiets kongress. Trots några mindre bakslag fick partiledningen mandat för sin kurs mot ett samregerande med socialdemokraterna om man tillsammans med miljöpartiet får majoritet efter valet 2010.

Kongressens tema var ”Förändring”. Tonen angavs av partiets vice ordförande Alice Åström som inledde diskussionen om kongressens huvuddokument Ett parti i förändring:
– Vårt utomparlamentariska och parlamentariska arbete måste höra ihop och just nu så måste vårt ­största arbete vara utomparlamentariskt så att vi kan skapa stöd för att få igen­om vår politik i parlamentet. Men vi kommer inte att lyckas göra det här ensamma, vi måste söka samarbete med andra partier för att skapa en majoritet och det samarbetet har vi idag med s och mp.

Bli ”regeringsdugligt”

Att bli ett regeringsparti är målet, medlet är mer utåtriktat arbete. Så kan man sammanfatta kongressens budskap.
Men vilka utomparlamentariska kampanjer åsyftas, i vilka kampanjer de senaste åren har vänsterpartiet spelat en tongivande roll?
Är det dessutom inte så att vänsterpartiet hellre odlat sina förbindel­ser med s- och LO-toppen än deltagit i utomparlamentariska kampanjer som Septemberalliansen i fjol eller i rörelsen för politisk strejk året innan?
Det var också med hänvisning till att vi ”måste ha facket med oss”, som Lina Rasmusson från program­kommissionen sa i kongressdebatten, som partiledningen ville stryka kravet på sex timmars arbetsdag.
För vänsterpartiet gäller att facket är dess ledning.
Det vänsterpartiet kallar ”den nya inställningen till facklig-politisk samverkan och ny öppenhet gentemot facket” är en omskrivning av en strävan efter att etablera goda förbindelser med facktoppen. Det är koalitionsmyntets andra sida.
Partiledningen tvingas göra en liten eftergift vad gäller sextimmarsdagen, som fortfarande ska vara ett mål. Men den förlusten kunde Ohly leva med, som han sa efteråt.
Vänsterpartiets kongress manifesterade att partiet tagit ett steg till höger i sin iver att säkra en plats i en ny regering.
Dagen innan kongressen hade Ohly även öppnat för att låta högeralliansens inkomstskattesänkningar vara kvar. Det kan gynna ­samarbetet med socialdemokraterna och miljöpartiet inför valet (Intervju i radions Ekot den 6 juni).

Exemplet Norge

Det norska Socialistisk venstre (sv) framhålls ofta som vänsterpartiets förebild.
Socialistisk venstre sitter i regeringen och styr tillsammans med Arbeiderpartiet (socialdemokraterna) och Senterpartiet.
I våras blev den regeringen kriti­serad av FN-organet ILO för att man 2006 stiftade en tvångslag som stoppade en strejk inom bank- och försäkringsväsendet.
I lokalvalen 2007 straffades socialistisk venstre för sin regeringsmedverkan och röstetalet ­halverades jämfört med förra valet och i maj i år började ledande socialdemokrater tala om en ny regeringskoalition med högern efter nästa val.
Den norska regeringens inomkapitalistiska politik har dessutom gett högerextrema Fremskrittspartiet nya opinionsframgångar.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!