Var blev ni av ljuva drömmar…?

Den folkkära komikerduon Hasse och Tage var vänster – såpass vänster att Säpo spanade på Tage Danielsson och registrerade honom som ”samhällsfarlig” (Foto: Pressbild).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Den 6 september hade Jane Magnussons film om Hasse Alfredsson och Tage Danielsson premiär. Filmen heter Hasse & Tage – en kärlekshistoria och vi får följa de båda komikernas karriär och vänskap. Filmen utspelar sig i huvudsak åren mellan början av 1960-talet och Tage Danielssons död 1985.

Samtidigt som filmen är ett dokument över två personers vänskap och deras arbete skildrar den också ett Sverige i förändring. Från 1960-talets ”folkhem” med miljonprogram och proteströrelser mot Vietnamkriget, de svartas frigörelsekamp i USA, en gryende miljörörelse med mera till 1980-talets begynnande nedmontering av välfärden, marknadsanpassning, ökad individualism, privatiseringar och nedläggningar. 
Allt detta blandas med klipp från Hasse och Tages revyer och filmer. Vi får både se intervjuer med dagens komiker och hur de har influerats av Hasse och Tage och intervjuer med de som fortfarande lever och arbetade ihop med de två komikerna.

Man kan tydligt följa Hasse och Tages politiska engagemang mot orättvisor och ökade klasskillnader i samhället; deras finurliga förmåga att väva ihop politiskt engagemang med humor och komik. 
Ett exempel på detta är Tage Danielssons monolog Om sannolikhet efter kärnkraftolyckan i Harrisburg 1979, en olycka som ledde fram till folkomröstningen om kärnkraftens vara eller inte vara 1980. I en scen ser man Tage Danielsson debattera med Olof Palme och kritisera socialdemokratin  för att försöka stoppa kärnkraftsmotståndet genom att driva en tredje linje i folkomröstningen.
Med åren blev både Hasse och Tage, som båda var ”till vänster”, allt mera besvikna över socialdemokratins högervridning och intog allt oftare en ”vänsterinställning” i olika samhällsfrågor. Detta ledde bland annat till att Säpo under 1970-talet spanade på Tage Danielsson och registrerade honom som samhällsfarlig.

Filmen om Hasse och Tage är absolut sevärd, både som en dokumentär om deras liv och arbete om man tycker om deras humor och komik och som ett tidsdokument över ett Sverige som ett samhälle med ökade orättvisor, ökade klasskillnader och accelererande högervridning.
Om de ljuva drömmarna om ett bättre samhälle som Monica Zetterlund sjunger om i filmen ska kunna bli verklighet krävs organisering och kamp. Det krävs ett socialistiskt arbetarparti för att förverkliga drömmarna!

Titel: Hasse & Tage – en kärlekshistoria
Regissör:
Jane Magnusson
Genre: Dokumentär
Längd: 1h 45 min
Premiär: 6 september 2019

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!