Var bor politikerna?

2012-09-15 00:25:02

foto: Ulrika Waaranperä
Det är inte många av politikerna i riksdagen som bor i fattiga förorter, som Husby i Stockholm till exempel.

Inte ett enda borgerligt borgarråd i Stockholm bor utanför innerstaden. I allmänhet skyr folkvalda politiker förort­erna, speciellt de invandrartäta låginkomstområdena. Inte särskilt förvånande, men ändå ett demokratiskt problem.

”Stockholm är en segregerad stad. De allra fattigaste, människor som inte sällan har invandrarbakgrund, bor i ett antal mindre bemedlade förorter”, konstaterar DN.
I slutet av augusti publicerade DN Stockholm en granskning över var Stockholms beslutsfattande politiker bor. Även om resultatet var väntat, visar granskningen att Stockholm är långt mer segregerat än vad man kanske först trodde.
De enda tre (!) borgarråd som bor utanför tullarna är ­socialdemokrater. I Skärholmen bor endast en kommunfullmäktigeledamot; den enda politiska representationen i stadsdelen. Bara på Östermalm bor 13 kommunfullmäktigeledamöter, fyra borgarråd, två från kommunstyrelsen och tre av Stockholms mäktigaste politiker. Liknande siffror hittas på Södermalm och Norrmalm. Även på Kungsholmen bor politikerna tätt.

– Inte en enda person bor väster om Fruängen, i Bredäng, Skärholmen och så vidare. Och få i Farsta, Hökarängen, Gubbängen, Högdalen och Rågsved. I Skärholmen finns det ingen representation och det är en demokratisk skandal, säger Per Wirtén, Huddingebo och författare till Där jag kommer ifrån, till DN Stockholm.

Tidningen Riksdag & Departement gjorde i slutet av förra året en granskning av var riksdagsledamöterna i Sveriges tre största städer bodde. Undersökningen visade att segregationen är monumental. Inte en enda av de folkvalda riksdagsledamöterna i Stockholm bor t ex i Tensta. Inte heller i Skärholmen eller Skarpnäck.
”26 av de 29 ledamöter som företräder Stockholms stad är skrivna i kommunen. 15 av dessa 26 ­ledamöter bor innanför tullarna. Av de 11 som bor utanför bor de allra flesta i villa eller radhus.
Endast en riksdagsledamot bor i någon av miljonprogrammets förorter vid Järvafältet – och då i det tämligen välmående Kista.
Detta kan jämföras med hur stockholmarna bor: Två av tre bor utanför innerstaden. Endast en av tio i villa.”, skriver R&D.
Utan att räkna Stockholm Stad bor 75 procent av de politiker som företräder Stockholms län i villa. Den minoritet av de politiker som bor i lägenhet bor utan undantag i Stockholms stad eller i närliggande områden.
Jämför detta med att bara 40 procent av invånarna i Stockholms län bor i villa eller småhus.

I Malmö är situationen lik den i Stockholm. Här bor inte en enda av de åtta valda riksdagsledamöterna i miljonprogramsområden som Rosengård. Däremot bor fyra, alltså hälf­ten, i lyxiga och nybyggda Västra hamnen.
Även i Göteborg är ­segregationen, om än inte lika extrem som i Malmö och Stockholm, påfallande. Nästan hälften av ledamöterna bor i ­centrala Göteborg, medan bara 25 procent av befolkningen bor där.

Ingen är väl särskilt överraskad, men siffrorna visar inte desto ­mindre att klyftan mellan väljare och valda är enorm, och ökar. De beslutsfattande politiker som säger sig representera den breda massan har knappt någon relation till dem de ska representera, och delar verkligen inte våra villkor.
Lina Westerlund, lärarstudent och boende i Rågsved i Stockholm, ­menar att det är ett stort problem att de valdas verklighet är så långt ifrån majo­riteten av väljarnas.
– Det är för jävligt att dessa politiker inte bor granne med de männi­skor som de säger sig representera. Men det är heller inte förvånande. Det är bara en reflektion av hur uppdelat samhället är och vilken brist det är på arbetarpolitik, i kommunen och i stort.
– Politikerna vill föra en medelklasspolitik, men vilka som är medel­klass är ju egentligen otydligt. Det finns en uppfattning om att människor generellt har det bättre ställt än vad de egentligen har det. Och att Socialdemokraterna för en ’medelklasspolitik’ visar ju bara att de inte har fötterna på jorden.

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!