Var god dröj: Aktuellt om Norrbottens omfattande vårdkris

Rörigt, stressigt och nedläggningshot skildras i en pjäs som tagen ur verkligheten (Foto: Britta Berggren).

av Britta Berggren // Artikel i Offensiv

På Norrbottensteatern pågår just nu teatern Var god dröj fram till den 9 maj, en fars om hur det kan se ut i vården idag. Den görs av bekanta ansikten från teatern tillsammans med elever från teaterhögskolan.

När man kommer in i teatersalongen ser man fyra sjukhussängar på scenen. Handlingen utspelar sig alltså på ett sjukhus någonstans i Norrbotten. Det är ganska rörigt i början, där personal rusar in och ut från olika avdelningar. 
Sedan förstår man att handlingen rör sig om en man med en doktorstitel som kommer in på sjukhuset med sin hustru som har brutit armen. Mannen heter Holger i efternamn och Gerd i förnamn, som uttalas Gert (eftersom han är tysk). Hustrun läggs in på avdelning Ferlin och personalen blir lite förvirrade när hon svarar på namnet Holger (sitt efternamn).

En annan patient på grannavdelningen ringer på sin larmklocka hela tiden; personalen måste om och om igen springa dit. Plötsligt kommer en utredare, från regionen, in på Ferlin. Patienterna som efterfrågar personal hela tiden, undrar om hon kan bistå. ”Nej, jag är utredare från regionen, och ska lista ut vilket sjukhus som vi ska lägga ned”.
Det blandas ihop plastarmband, som alla patienter ska ha på sig med namn och nummer. Därför  skickas fel patient till fel vård. Gerd lägger sig och vilar i en tom säng, vilket spär på förvirringen. Han lyckas få på sig ett armband, som det självklart inte står hans rätta namn på och han blir nästan skickad till operation. Det blir mer och mer förvirrat, men det är få i publiken som skrattar.

Var god dröj känns aktuell, dels för att olika personer talar om sina olika slags korttidsanställningar hela tiden och dels för den ständiga stressen och kaoset på sjukhusen, som det dessutom ska skäras ned ännu mer på. 
Det blir en viss ironi när teatern nästan exakt återspeglar det som just nu sker i region Norrbotten, samtidigt som teatern själv ägs av regionen och därför själv till exempel omfattas av de anställningsstopp som nu råder. Jag själv gillade teatern otroligt mycket. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!