Var ska Borås studenter bo?

2015-09-10 14:55:56

foto: Wikipedia Commons (stora bilden) / RS Borås
Bostadsbristen är såpass akut i Borås att studenter tvingas bo i tält. Lilla bilden visar Pernilla Jansson som har fått känna av bostadsbristen.

I Borås råder, som i alla Sveriges universitets- och högskolestäder, brist på bostäder för studenter. Många sover på soffor, i husvagnar, tält eller hyr soffplatser. Somliga övernattar i Missionskyrkan.

Pernilla Jansson är en av de studenter som har flyttat till Borås för att läsa på högskolan. Omedelbart när hon kom till Borås fick hon känna på den bostadsbrist som präglar hela landet, och som i hög utsträckning drabbar studenter. Inom loppet av ett år blev hon tvungen att flytta tre gånger. Medelpriset för en studentlägenhet för en ensam student i Borås är 4 500 kronor per månad. Och om en, som Pernilla, har barn och sambo, krävs det förstås större lösningar. Just nu bor hon i en lägenhet på Norrmalm, som hon hyr i andra hand för 7 300 kronor per månad.

Hon är inte ensam i sin situation. 8 000 personer studerar heltid på Högskolan i Borås. Men det finns bara 1 000 studentlägenheter.
– Det är fruktansvärt illa. 4 500 kronor per månad är mer än vad de flesta klarar av. Det bidrar ju till att många inte kan börja studera, som samhället vill att vi ska göra. Vi kan ju inte plugga om vi inte har någonstans att bo, säger Pernilla.

På grund av bristen på billiga lägenheter i allmänhet, och på studentbostäder i synnerhet, sover många på Borås Camping i tält eller husvagn samt på vänners soffor och i Missionskyrkan. Hon känner också en stark solidaritet med de som flyr för sina liv, från krig och förtryck i Mellanöstern och andra delar av världen till Sverige. Detta leder självfallet till en livssituation fylld av stress, vilket kan leda till psykisk och fysisk ohälsa samt försämra studieresultaten.

– Kommunen borde öppna upp stängda vandrarhem och hus i he-la Sjuhärad [områdena runt de sju tätorterna i Borås omnejd], så att vi kan ta emot fler flyktingar, säger Pernilla. 

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Offensiv ser ingen motsättning mellan bostäder för flyktingar och bostäder för studenter. Pengar finns i överflöd, bland annat hos ägarna av de stora byggbolagen. Deras vins-
ter skulle kunna användas till nya, bra, klimatsmarta och billiga bostäder istället för till aktieutdelningar, bonusar, fallskärmsavtal och spekulation på börsmarknaden. 

Allmännyttan, som i praktiken är avskaffad, måste upprättas igen. Bostad skall vara en rättighet, inte en handelsvara. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!