”Våra hjärtan slår för vården!”

2017-02-15 16:45:57

foto: Common Wikimedia


På alla hjärtans dag den 14 februari anordnade nätverket ”En annan vård är möjlig – 4 sept” en drop-in-manifestation för vården utanför Landstingshuset i Stockholm.

– Vårt främsta krav är att alla vårdplatser ska öppnas och att politikerna ska släppa till de pengar som behövs, säger specialistsjuksköterskan Katja Raetz, som också var en av talarna.

Men de ansvariga högerpolitiker som kom ut för att möta manifes­tationen slog ifrån och påstod att man redan satsade tillräckligt med resurser.
– Det är dock inget som vi märker av i verksamheten, kommenterar Katja Raetz.

Helena Lundmark och Ingrid Hansson, som båda jobbar på dialysen på SöS och deltog i manifestationen berättar för Offensiv:
– Det handlar om arbetsmiljön. Personal vill inte stanna då det är så här stressigt och låga löner i den offentliga vården.

– Nya Karolinska, som vår avdelning tillhör trots att vi ligger på SÖS, har åtta specialistplatser mot 28 som gamla Karolinska hade.
– Personal slutar. För varje ny är det först 2 månaders intro-utbildning, men sedan tar det 1-2 år innan man kan maskinerna.
– Ofta fattas det fem personal på vår avdelning. Det är inte ovanligt att man en eller flera gånger i veckan får jobba dubbla skift, från klockan 07.00 till 20.00.
– Det är bara att stanna, vi kan inte gå hem när patienter behöver livsviktig vård. ■
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!