Vårbudgeten: för lite för sent

2016-04-20 13:38:19


Finansminister Magdalena Andersson (S).

Regeringen försöker nu dra största möjliga vinning av att den ekonomiska tillväxt­takten i Sverige ligger betydligt högre än i många andra länder samt att arbetslösheten har minskat. Men fortfarande ligger arbetslösheten på kring 7 procent och det är långt till regeringens mål om att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i EU år 2020.


I vårbudgeten, som regeringen har förhandlat fram med Vänsterpartiet, lovar regeringen 10 miljarder kronor mer till kommuner och landsting under 2017 och framåt. Pengarna ska framför allt täcka ökade kostnader för flyktingmottagandet och enligt regeringen ge  10 000 nya välfärdsjobb. Om så sker återstår att se. Pengarna är inte öronmärkta.
Vänsterpartiet gör gällande att vårbudgeten är ”den största satsningen på välfärden på 2000-talet” (Jonas Sjöstedt i Aftonbladet den 4 april). Men vårbudgeten utgör inget uppbrott från högerpolitiken. Det är samma borgerliga ”budgetdisciplin” som gäller och den påstådda satsningen är alldeles för liten och kommer för sent.

V-ledaren Jonas Sjöstedt flyr verkligheten när han hävdar att med den föreslagna bankskatten ”går pengarna nu från bankdirektörer till förskolebarnen”. Den bankskatt som regeringen och Vänsterpartiet har enats om är uddlös och futtig. På papperet ska bankskatten dra in 1,4 miljarder kronor extra till statskassan per år. Men konstruktionen ger de vinststinna bankerna, som har varit de rikas länk till skatteflykt, möjlighet att få ner beloppet.
Mot bakgrund av bankernas jättelika vinster och vad man har tjänat på den sänkta bolagsskatten är den föreslagna bankskatten en ändring i marginalen. Dessutom var Vänsterpartiets ursprungliga förslag en bankskatt som skulle tillföra statskassan 12 miljarder kronor.

Som ett led i regeringens överenskommelse med Allianspartierna om flyktingpolitiken kommer rut-avdraget att utvidgas från den 1 augusti i år. Regeringen är inte heller främmande för ytterligare utvidgning. Däremot blir det inte heller nu någon höjning av barnbidraget, som S utlovade i valet 2014. Även tidigare utlovade skolsatsningar, som mer pengar till specialpedagogiksatsning och upprustning av skollokaler, skjuts upp.
Istället flaggar regeringen för nya försämringar i sjukförsäkringen med hänvisning till att antalet sjukskrivningar blir fler och längre. Samtidigt påstår regeringen ständigt att kostnaderna för flyktingmottagandet starkt begränsar möjligheten till nya offentliga satsningar.

Pengar och resurser är ingen bristvara idag. Ifjol blev Sveriges miljardärer inte bara rikare än förut, utan också fler. Det finns nu 156 miljardärer i landet som tillsammans har en förmögenhet som motsvarar 40 procent av Sveriges BNP. Det går också väldigt bra för börsbolagen som i år delar ut över 200 miljarder kronor till aktieägarna.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger: Återinför förmögenhetsskatten och arvsskatten. Höj bolagsskatterna. Ingen amnesti till skattebrottslingar. Låt storbolagen, bankerna och de superrika betala för ett program för offentliga jobb- och välfärdssatsningar och bygget av minst 70 000 nya lägenheter per år.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!