Vårbyskolans elever i Arlöv: Utvisa inte Rafed Saleh och hans familj!

2009-04-22 13:11:49
Elever på Vårboskolan i Arlöv tågade från skolan till Migrationsverkets kontor i protest mot att deras kamrat Rafed Salah och hans familj ska utvisas från Sverige.

Rafed Salah och hans familj flydde till Sverige och Arlöv för ungefär två och ett halvt år sedan. Man fick avslag på sin asylansökan men fick bifall efter en överklagan hos Migrationsdomstolen. Domstolens beslut har sedan dess överklagats av Migrationsverket och man har nu på nytt fått avslag med hänvisning till Dublinförordningen, som innebär att familjen kan skickas tillbaka till det EU-land som de först anlände till, i detta fall Frankrike.
– En avvisning till Frankrike skulle med största sannolikhet innebära att familjen tvingas tillbaka till Bagdad, berättar Rafed Salah, den avvisningshotade eleven på Vårboskolan i klass 9a, för Offensiv.
Ett par dagar efter avslaget samlades 60 elever i Vårboskolans bibliotek för att planera en demonstration på skolgården. Man målade plakat och ringde runt till media i hopp om uppmärksamhet. När media ändå uteblev från demonstrationen den 2 april, beslutade de drygt 200 eleverna att i frustration marschera de sex kilometerna till Migrationsverkets kontor i Malmö. Efter en och en halv timmes marsch och någon timmes högljudda protester gick en ansvarig på Migrationsverket med på att tala med en grupp elever.

– Den ansvarige erkände att hon inte läst fallet efter att man lämnat in överklagan och hycklade samtidigt om att de gjort allt för att hjälpa familjen, berättar Melissa Sadikovic, elev på Vårboskolan i klass 9a och aktiv i kampanjen, för Offensiv.
Protesterna har haft ett brett stöd. Rektor Anders Berngarn, tillika kommunfullmäktigeledamot för Moderaterna i Lomma, har däremot gjort allt för att motarbeta protesten.
Nu planerar eleverna på Vårbo­skolan nya protester de närmaste veckorna.

Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!