Vården – värsta sommaren hittills

2013-06-23 10:13:58

foto: Natalie Sial
”Enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har nästan alla landsting överbeläggning­ar av patienter och stor platsbrist för vårdbehövande. 73 procent av personalen på Nälakuten vill sluta”, skriver Robert Bielecki.

Läget i vården är värre än någonsin. ”Över 90 procent av Vårdförbundets lokala avdelningar uppskattar att det blir en stor försämring av patientsäkerheten sommaren 2013. Tre avdelningar indikerar till och med en mycket stor försämring av patientsäkerheten”, larmar Vårdförbundet.

På exempelvis Akademiska sjukhuset i Uppsala stängs 50 fler vårdplatser än under förra sommaren och ­planerade operationer genomförs inte förrän i slutet av sommaren.

I april larmade Arbetsmiljöverket om att pressen på de vårdanställda tilltar med ökade psykosociala ­risker som följd. Enligt Arbetsmiljöverkets rapport är de vanligaste psykosociala riskerna för vårdanställda hög arbetsbelastning, stress, risk för hot och våld samt påfrestande patientre­lationer.
Dessutom saknade 46 procent av arbetsgivarna riskbedömningar eller hade stora brister kopplade till dem, varav det vanligaste var bristande dokumentation, att analys och värdering av undersökningarna saknades samt att relevanta psykoso­ci­ala risker inte togs med.
”Anmälningarna till Arbetsmiljö­verket duggar tätt. Södra Älvsborgs sjukhus, barnoperationsavdelningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund, äldreboendena i Jönköpings kommun, operation och IVA vid Skellefteå Lasarett, neurologen på NÄL, Arvika sjukhus, Östersunds sjukhus, förlossningsvården i Stockholm… Det är bara några av väldigt många arbetsplatser där arbetsmiljön är mycket hårt pressad och personalen slagit larm”, skriver Sineva Ribe­riro, förbundsordförande för Vårdförbundet, den 24 maj.
Samtidigt visar Vårdförbundets sommarrapport 2013 på hur bemanningen av vårdpersonal runtom i landet i sommar kommer att vara extremt bristfällig, där man gjort undersökningen på alla sina 21 lokala avdelningar i landet. 60 procent uppger att det kommer att finnas en allvarlig brist på sjuksköterskor inom den offentliga vården och över 40 procent uppger att det kommer att finnas en allvarlig brist på specialutbildade sjuksköterskor. 
Det kommer även att finnas en stor avsaknad av barnmorskor och röntgensjuksköterskor. 70 procent uppger att det kommer att finnas viss, stor eller allvarlig brist på barnmorskor och uppemot 90 procent viss till allvarlig brist på röntgensjuksköterskor.

Att sjuksköterskor och övrig vårdpersonal lider av en ohållbar situation är glasklart. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har nästan alla landsting överbeläggning­ar av patienter och stor platsbrist för vårdbehövande. 73 procent av personalen på Nälakuten vill sluta (Bohusläningen, den 23 maj). Siffran är inte unik för Nälakuten, utan en allmän känsla som finns hos nästan all vårdpersonal. Vidare är patientsäkerheten allvarligt hotad på grund av de attacker som görs på vården.
”Varje dag dör åtta personer till följd av misstag i vården. 58 personer varje vecka, 250 per månad och över 3 000 varje år – år ut och år in. Enligt Socialstyrelsen skadas därutöver mer än 100 000 patienter som resultat av misstag i vården – årligen. Mörkertalet är troligen än större”, som ett antal läkare skriver i en debattartikel i Aftonbladet från den 8 maj i år.
– Förra sommaren var min första sommar som färdig sjuksköterska på ett stort sjukhus. Pressen på mig som hyfsat nyutbildad var väldigt stor, då många helt nyutexaminerade syrror började på sommaren som första jobb efter skolan. Patientflödet var jättehögt. Så nu i sommar bestämde jag mig för att inte utsätta mig för den stressen, så jag jobbar i Norge över sommaren istället. Patientsäkerheten generellt sett lider ju av hög omsättning av personal till följd av den stressiga vardag vi arbetar i. Vi kompenserar ju riskerna bra tycker jag, men bränner vårt eget ljus i båda ändarna, säger Marja Nordlundh, sjuksköterska, till Offensiv.

Det ovan nämnda är allvarliga effekter av de många åren av ­aggressiva nedskärningar och konstanta attacker mot vården och vårdpersonalen från högerpolitikens sida.
Det är dock glädjande att det ­inte fortgår utan motreaktion. Vi ser runt-om i landet hur man så sakteliga organiserar sig i kamp mot nedskärningspolitiken, med nätverket ­Rädda Vården i Skåne, ockupationen av sjukstugan i Dorotea, barnmorskornas kamp för mer resurser och sjuksköterskeuppror för högre ingångslöner, för att bara nämna några. ­Detta samtidigt som andra nätverk, såsom Välfärd utan Vinst, också tar strid för ett stopp på högerns härjningar mot offentlig verksamhet.

Vad som också behövs är att facken mobiliserar sina medlemmar till kamp, vilket inte görs i någon större utsträckning ännu. Överhuvudtaget krävs det en ökad kamp för mer resurser till vården, framförallt för att råda bot på den extrema ­arbetsbörda som vilar på vårdpersonalens axlar.

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!