Vården viktigast i Uddevalla

2010-09-09 13:37:51
Inför valet till regionfullmäktige i Västra Götaland är det frågan om sjukvården som dominerar. De etablerade partierna försöker desperat att antingen rädda sitt icke-existerande förtroende eller utmåla sig som ett alternativ som värnar om sjukvården. Men precis som innan valet 2006 säger alla partier bara vad de tror att folk vill höra.

I tidningen Bohusläningen har Moderaterna lovat att akuten kommer att stanna kvar i Uddevalla om M vinner valet, men synar man förslaget så förstår man snart att det handlar om en akutmottagning utan akutvård. Moderaterna har redan tidigare gått ut och erkänt att de inte kommer att riva upp socialdemokraternas enormt impopulära nedläggning av akutvården i Uddevalla och nedskärningar på ­akutmottagningen i Trollhättan.
Hittills har ”omstruktureringarna” resulterat i ett bekräftat dödsfall och enorm stress för personalen.
Moderaterna vill inte återöppna den kvalificerade akutvården i Uddevalla. Om man går in på ”akutmottag­ningen” med exempelvis en bruten arm, innebär moderaternas förslag på sin höjd att man får prata med en receptionist där innan man hänvisas till NÄL i Trollhättan.

I en debattartikel den 3 juli använ­de sig socialdemokraterna av samma sorts halvsanningar. ”Alla ska ha vård efter behov”, skrev man, men med den otydliga brasklappen att det enbart gäller den vård som faktiskt finns att tillgå på Uddevalla sjukhus. Finns ingen akutmottagning så finns inte heller något behov av akutvård, enligt Socialdemokraternas logik.
Det finns en möjlighet att de välja-re som varken går på Moderaternas försök till valfläsk eller har något förtroende kvar för samarbetet mellan C, S ch FP istället röstar på Sjukvårdspartiet Västra Götaland (SPVG).
Men SPVG hänger redan på fallrepet och har under våren kantats av interna stridigheter och rättshaverism, där man bland annat bytt lås på sina lokaler för att förhindra att vissa styrelsemedlemmar deltar på möten.
– Uddevalla sjukhus och NÄL ­ligger inte många mil ifrån varandra, men har som akutmottagningar haft två helt olika upptagningsområden, där Uddevalla varit det enda akutsjuk­huset som betjänat såväl Dalsland som hela norra och mellersta Bohuslän, säger Patrik Berg, ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna i Uddevalla och tredje namn på partiets regionlista.

– På första maj 2007 demonstrerade över 5 000 personer i Uddevalla för att behålla akutvården. Med liknande protester idag följt av medveten politisk kamp kommer politikerna inte att ha något val än att ge oss akutvården tillbaka. Oavsett vilka som får majoritet efter valet 2010, är det tydligt att det inte kommer att bli någon kompetent akutvård i Uddevalla utan aktiv kamp underifrån, avslutar han.
RS Uddevalla

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!