Vårdens personal ryter ifrån

2013-02-20 13:18:16

foto: Sten Axelsson Fisk
Hundratals anställda inom vården deltog i Rädda vårdens första demonstration. Nu kan det bli ännu fler.

Från hela landet strömmar nu rapporter in som visar att barnmorskor, sjuksköterskor, undersköterskor och läkare har fått nog.
Lördagen den 16 mars planerar nätverket Rädda vården stora demonstrationer i både Malmö, Lund och Landskrona. Och måndagen den 18 mars kommer de upproriska barnmorskor som på bara en och en halv vecka fått stöd från 8 500 personer på sin facebooksida att demonstrera vid ett möte i Stockholms läns landstingsfullmäktige, som ska inbjudas att gå i barnmorskornas skor.


Om läkarstudenterna i Lund även ska gå ut i en dags strejk avgörs när detta skrivs på ett möte med Medicinska föreningens studentkår.
– Medicinska föreningen kan inte förhålla sig neutral till en vårdslakt av de dimensioner som idag äger rum i Skåne, argumenterar läkarstudenten Sten Axelsson Fisk tillsammans med en lång rad andra medlemmar i studentkåren.

Sten Axelsson Fisk är också en av initiativtagarna till nätverket Rädda vården i Skåne som planerar för nya demonstrationer den 16 mars i protest mot nedskärningar, privat vård och flyttkaoset inom sjukvården.
Att Socialstyrelsen nyligen har kopplat fem dödsfall på Skånes universitetssjukhus till vårdplatsbrist, att Arbetsmiljöverket kallar situationen på akuten i Lund en skam för Skåne och att 32 av 45 sjuksköterskor har sagt upp sig på barnintensiven är färska exempel på en dödlig vårdkris.

Läkarförbundet i Skåne har tillfälligt stoppat Region Skånes budgetbeslut i en protest mot att Skåne blir det landsting som i särklass satsar minst pengar på sjukvården.
Vårdförbundet säger för sin del nu för andra gången upp samverkansavtalet med Region Skånes politiker i protest mot de stora nedskärningar som genomförs i samband med hårt kritiserade beslut att flytta och stänga verksamheter utan några risk- och konsekvensanalyser.
Samtidigt försöker S-politikerna Anders Almgren, Ilmar Reepalu och Rikard Larsson två sina egna händer genom att hoppa av från Region Skånes styrgrupp för framtidens sjukvård i en protest mot ostrukturerade omflyttningar av verksamheter och panikartade nedskärningar.

Men vårdkrisen är idag ett växande faktum i hela landet.
”Idag råder det en ihållande brist på resurser och bemannade vårdplatser på alla våra 60 akutsjukhus”, skriver Läkarförbundets ordförande Marie Wedin i Läkartidningen.
Arbetsmiljöverket har också med stigande viten utdömt böter till en del sjukhus som i Sundsvall, Gävle, Helsingborg och mot SUS i Lund, som kritiseras för ”en oacceptabel obalans” mellan akutmottagningens behov och faktiska personalresurser.
Läkarförbundets Marie Wedin kräver nu att sjukhusen öppet ska redovisa sina överbeläggningar så att patienterna kan välja bort de värsta sjukhusen.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!